LinkedInYouTubeTwitter

Overheid 360⁰

Overheid 360º: informatiesamenleving 2020 – van toekomstvisie naar praktische aanpak

 

VNG/KING, Hiemstra en De Vries en de gemeente Utrecht partners van congres Overheid 360⁰

 

Utrecht 21 maart 2016 – Door de informatiesamenleving verandert de interactie tussen burgers en overheden. Dit biedt overheden bovendien de mogelijkheid om dichter bij burgers te komen. Het belang van goed informatiemanagement wordt hiermee steeds groter. Het congres Overheid 360° staat daarom dit keer volledig in het teken van de kracht van informatie. Bestuurders, beleidsmedewerkers, specialisten en uitvoerende ambtenaren worden op 20 en 21 april 2016 in Mediaplaza in Utrecht bijgepraat over informatiemanagement, binnen het overkoepelende thema ‘Informatiesamenleving 2020 – de kracht van informatie’.

 

Overheid 360° gaat in op de informatiesamenleving en de effecten daarvan op overheden. Alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van informatiemanagement komen aan bod, geïllustreerd door toegankelijke praktijkcases en best practices. Deelnemers krijgen handvatten om invulling te geven aan een datagedreven gemeenschap en om hun dienstverlening en innovatievermogen te optimaliseren. Zo bereidt Overheid 360° overheden voor op de vraagstukken tussen nu en 2020.

Data in de strijd tegen huisjesmelkers

Er is een enorme hoeveelheid informatie en data beschikbaar, die onmisbaar is bij besluitvorming rond thema’s zoals wonen, werken, sociale zekerheid, onderwijs en zorg. Overheid 360° gaat in op ontwikkelingen zoals big data, maar ook op uitdagingen waar overheden mee geconfronteerd worden. Zo spreekt Gertjan van Beijnum namens de gemeente Utrecht over het aanpakken van huisjesmelkers en woonfraude, met behulp van data. De gemeente Utrecht combineert nu al met succes databronnen om deze problematiek aan te pakken.

Effectief afhandelen van zorgvragen

Ook de toegenomen verantwoordelijkheid op het gebied van zorgtaken is nauw verbonden met informatievoorziening. Het is essentieel dat problemen effectief gesignaleerd en aangepakt worden met het behoud van de kwaliteit van de dienstverlening. Om inzicht te krijgen in toekomstige sociale vragen ontwikkelt de gemeente Almere de Zorgkubus: een instrument om professionals en beslissers te helpen bij de uitvoering van hun werkzaamheden. Gerhard Dekker, hoofd Onderzoek en Statistiek van de gemeente Almere, introduceert dit project met een workshop, waarbij de nadruk ligt op de dilemma’s en vragen die erbij komen kijken.

De inzet van big data

Voor gemeenten, burgers en bedrijven is het belangrijk dat alle data die zij uitwisselen, effectief wordt afgehandeld. KING voerde in opdracht van de gemeente Eindhoven big data-experimenten uit, waarin het gebruik van websites en social media door gemeenten werd geanalyseerd. Op basis van de resultaten hiervan begeleiden Ad Steenbakkers van de gemeente Eindhoven en Eric de Kruik van KING op woensdag 20 april 2016 een sessie waarin de kansen en uitdagingen van big en open data centraal staan.

 

Overheid 360° wordt op 20 en 21 april 2016 georganiseerd door Jaarbeurs in samenwerking met de founding partners VNG, KING, Hiemstra en De Vries en de gemeente Utrecht. De eerste dag, woensdag 20 april, staat in het teken van publiekszaken, dienstverlening en het sociaal domein; de tweede dag, 21 april, gaat in op bedrijfsvoering, belastingen en het fysiek domein. Een uitgebreid programma overzicht is te vinden op: http://www.overheid360.nl/overheid-programma.

 

Deelname is kosteloos voor medewerkers van gemeenten, Rijksoverheid en andere overheden en publieke organisaties. Voor andere geïnteresseerden bedragen de kosten van deelname 995 euro per dag (exclusief btw). Bezoekers kunnen zich via de website registreren.

Datum
Aantal dagen
2.00
Open of besloten
Open
Organisatie
VNG/KING, gemeente Utrecht en Hiemstra en De Vries