LinkedInYouTubeTwitter

Netwerk Beleid en Vastgoed

Op maandag 23 september 2024 komt het Bouwstenen-netwerk Beleid en Vastgoed bijeen in Oss. Gezien het onderwerp zijn ook de netwerk Sportief vastgoed (beleidskant) en Makelen & Schakelen uitgenodigd. 

Image
Bijeenkomst Oss

Exploitatie voorzieningen onder druk

Lokale voorzieningen staan steeds meer onder druk. Het is voor (vrijwilligers)organisaties steeds moeilijker de exploitatie van hun accommodatie rond te krijgen of de (kostprijs)huur op te hoesten. De druk die dat oplevert zal in de toekomst waarschijnlijk alleen maar groter worden. Panden moeten worden verduurzaamd en gemeenten moeten bezuinigen (Ravijnjaar). Door gebrek aan geld en ruimte wordt steeds strakker gekeken hoe de beschikbare ruimte beter te benutten voor maatschappelijke activiteiten, met maatschappelijk rendement.

Stimuleren meer inkomsten

Sommige gemeenten moedigen daarom de organisaties aan om financieel meer hun eigen broek op te houden. Dit kan bijvoorbeeld door hun ruimte beschikbaar te stellen voor anderen, activiteiten uit te voeren waar een financiële vergoeding tegenover staat (meer waarde toe te voegen, maar ook meer werk) en/of beter gebruik te maken van beschikbare subsidies en fondsen. Dit leidt tot extra druk op de organisaties en een voorkeur voor commerciële huurders boven sociale huurders, wat afbreuk kan doen aan de essentie van het maatschappelijk vastgoed. Daarbij, is het voor sommige maatschappelijke activiteiten wellicht ook een optie aan te sluiten bij commerciële partijen.  

Accepteren niet sluitende exploitatie

Er zijn gemeenten die een niet sluitende exploitatie van de maatschappelijk actieve stichtingen en verenigingen als gegeven accepteren en de tekorten aanvullen. Zij zien voor zichzelf een rol bij het in standhouden en stimuleren van de sociale infrastructuur. Zij dragen bij in het tekort wat niet wegneemt dat ook zij actief zijn in het beperken van de tekorten.

Wat kunnen gemeenten doen?

Tijdens deze bijeenkomst kijken we naar de afwegingen die gemeenten hierin maken en de mogelijkheden die gemeenten hebben de sociale infrastructuur te organiseren en gefinancierd te krijgen door eigen geld of geld van anderen. Afhankelijk van het beleid en de positionering van de (buurt) accommodaties, kan je denken aan:

  • Huisvestingskosten en subsidies intern regelen - gratis ruimte
  • Middelen voor activiteiten zo inzetten dat ook de accommodatie hiermee kan worden gefinancierd (substitutiefinanciering).
  • Gemeentelijke subsidies al dan niet met huisvestingscomponent (bijvoorbeeld voor verduurzamen, compartimenteren en/of ICT om verhuurbaarheid te vergroten)
  • Ondersteuning bij het verkrijgen van subsidies en geld van fondsen (Dumava, verduurzamen sport, KF Hein-fonds enz.)
  • Andere ondersteunings- en ontzorgingsprogramma’s programma’s voor lokale initiatieven (lokaal, provinciaal en landelijk)
  • Fysieke aanpassing van de gebouwen.
  • Maatschappelike activiteiten huisvesten in accommodaties van marktpartijen.  
Image
Wijkhuis de waard

Ook kijken we wat een lokaal energieloket (voor verduurzamen) en/of een lokaal Makelpunt (voor beter benutten van ruimte) kunnen betekenen bij het financieel gezond houden van lokale voorzieningen en de sociale infrastructuur.

Met wie?

We doen dat met Annemieke Verstraten en Jacco van Roon van de gemeente Oss, Heidi Mensink van de gemeente Zwolle en leden van de netwerken Beleid en Vastgoed, sportief vastgoed (beleidskant) en Makelen en Schakelen. Ook nodigen we een aantal extra gasten uit.  

Datum, tijd en locatie

  • Maandag 23 september 2024
  • 12.00 - 16.00, inclusief lunch
  • De Haard, Brederostraat 46, 5344 VA Oss
 

Ben jij erbij? 

Voor een goede organisatie horen we graag via deze link of je er al dan niet bij bent.

  

Belangstelling lid te worden van dit netwerk? Stuur dan een mail naar info@bouwstenen.nl of bel 033-258 4337.

Aanmelden

Meer informatie

  • Artikel; Rondetafelgesprek structurele financiering ontmoetingsruimte (zorgsaam wonen, juli 2024)
  • Onderzoek: Amateursport, fit oor de toekomst (Nationaal Klimaat Platform, juni 2024)
  • Webinfo: Makelpunten (Bouwstenen)
  • Webinfo: Subsidies (Bouwstenen)
  • Netwerk: Beleid en Vastgoed
Datum
Aantal dagen
1.00
Prijs
€ 0.00
Open of besloten
Besloten
Organisatie
BOUWSTENEN