LinkedInYouTubeTwitter

Netwerk Onderwijshuisvesting Gemeenten

Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor ons netwerk onderwijshuisvesting gemeenten. We wisselen actualiteiten uit en zoeken verdieping op een thema. Deze keer staat de relatie tussen gemeenten en scholen centraal. Die wordt vaak verziekt door de vraag wie de rekening voor renovatie en de verduurzaming moet betalen. Een situatie die veel gemeenten zullen herkennen.

Zelf goed regelen 

Image
Bouw school

Al jarenlang is er veel gedoe over wie de renovatie van schoolgebouwen moet betalen. De wet geeft hierin geen duidelijk antwoord. Daarbij gaan vanwege duurzaamheidseisen de kosten omhoog en is de bekostiging vanuit het Rijk al jaren te laag. Niemand heeft zin de rekening te betalen: het rijk niet, gemeenten niet en de scholen niet.

 

Om meer duidelijkheid te scheppen in de verantwoordelijkheidsverdeling kwam het Rijk aanvankelijk met een wetsvoorstel om renovatie in de wet op te nemen als voorziening en de gemeente daarvoor verantwoordelijk te maken. De formulering daarvan (levensduurverlenging van 25 jaar of meer) lost de onduidelijkheid niet op en zou uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit, ook negatief uit kunnen pakken. Na de internetconsultatie is de bepaling van 25 jaar weer geschrapt en blijft het probleem op het bordje van het werkveld liggen. 

 

Gemeenten kunnen in de lokale verordening vaststellen wanneer scholen aanspraak op de voorziening voor nieuwbouw en renovatie kunnen maken. De VNG bereidt een nieuwe modelverordening voor. Naar verwachting is die na de zomer klaar. Ondertussen moeten we ook verder en los daarvan ook zelf nadenken hoe we de verordening in de eigen gemeente vorm en inhoud geven en de angel uit de relatie halen. 

Programma

We duiken diep in een case van een van de netwerkleden, vullen die aan me ervaring van anderen, identificeren oplossingsrichtingen en formuleren acties die nodig zijn om nieuwe oplossingen uit te werken.

 

Naast de deelnemers van het netwerk, nodigen we een aantal mensen uit die over specifieke  informatie beschikken en/of ons vooruit kunnen helpen. Hun naam volgt.

 

In het programma wordt voldoende tijd ingeruimd om ook andere activiteiten en vragen met elkaar te delen.  

Datum, tijd en locatie

  • 24 september 2024
  • 9.30 - 13.00 (met lunch!)
  • De Rooie Cent, Hooglandseweg-Zuid 34, Amersfoort 

 

 

Ben jij erbij?

Voor een goede organisatie horen we graag via deze link of je er al dan niet bij bent.

 

Belangstelling lid te worden van dit netwerk? Stuur dan een mail naar info@bouwstenen.nl of bel 033-258 4337.

Aanmelden

Meer informatie

  • Artikel: Scholen twee keer zo duur (december 2023)
  • Webpagina: Wetsvoorstel doelmatige aanpak onderwijshuisvesting (Overheid.nl)
  • Brieven met reactie op Wetsvoorstel onderwijshuisvesting
    • Brief: vanuit Bouwstenen netwerk, april 2023
    • Brief: vanuit VNG
    • Brief: vanuit PO/ VO raad 
Datum
Aantal dagen
0.50
Prijs
€ 0.00
Open of besloten
Besloten
Organisatie
BOUWSTENEN