LinkedInYouTubeTwitter

Didam-arrest: 20 vragen beantwoord

Image
Didam-arrest

Het Didam-arrest roept veel vragen op, vooral bij gemeenten. Maar het arrest is ook voor integrale kindcentra en andere maatschappelijke voorzieningen relevant. Samen met professionals uit het werkveld beantwoorden we de meest voorkomende vragen.

De vragen en antwoorden waren onderwerp van gesprek tijdens diverse Bouwstenen-bijeenkomsten met juristen van gemeenten, Metafoor, Teekens Karstens Advocaten en andere professionals. 

Gevolgen voor verkoop en verhuur

Het Didam-arrest heeft veel losgemaakt. In het arrest spreekt de Hoge Raad zich uit over de interpretatie van de Wet Markt en Overheid en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Die hebben ook gevolgen voor verkoop, verhuur (ook onderhuur) en erfpacht van vastgoed door overheden.

Onmogelijke situatie 

Uit de antwoorden is op te maken in welke onmogelijke situaties gemeenten zijn beland in lopende onderhandse procedures. Ook is het ingewikkeld om bestaande situaties te legaliseren of continueren. In de antwoorden wordt aangegeven wat er nodig is om conform de wet te handelen en waarover nog onduidelijkheid bestaat. 

Allerlei vervolgvragen

De antwoorden roepen ook vervolgvragen op. Daar gaan we komende periode mee aan de slag. Het onderwerp heeft ook de aandacht van het Ministerie van BZK. Die komt binnenkort met een handreiking. Ondertussen fijn als iedereen zijn/haar kennis over het onderwerp inbrengt. 

 

 

Meedoen?

Fijn! Stuur ons jouw aanvullende vragen, voorbeelden en/of antwoorden via nieuws@bouwstenen.nl of onderstaande reactie knop.

 

Ook een idee: sluit je aan bij het netwerk Juridische Zaken.

 

Meer informatie

  • Webpagina: Antwoorden op vragen rond het Didam-arrest
  • Webpagina: Wet Markt en Overheid
  • Brief: Onroerende zaken en het bieden van gelijke kansen (Ministerie BZK, juni 2022)

Reacties

De titel impliceert dat in dit artikel vragen beantwoord worden over het arrest van Didam. Inhoud blijkt alleen procesinformatie te zijn, teleurstellend. Dit heeft een groot clickbait gehalte.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.