LinkedInYouTubeTwitter

De slag om het onderwijs in Kats

KrimpVoor de Najaarsbijeenkomst schreef Vincent Thunnissen van de gemeente Apeldoorn een bijdrage over kleine scholen, de plek van het onderwijs en de kamerbrieven van staatssecretaris Dekker. In tijden van krimp moet je innovatief zijn.

 

En een flink uithoudingsvermogen hebben, blijkt uit de slag om Kats. In 2013 werd het besluit genomen tot sluiting van de laatste school in Kats, een dorpje van ruim 400 inwoners in Zeeland.

 

Staatssecretaris Sander DekkerDe brieven van Dekker
Sindsdien is er onderzoek gedaan, heeft staatssecretaris Dekker diverse brieven geschreven en is er meer mogelijk. En Kats is blijven strijden om haar voortbestaan.

 

Vincent Thunnissen, zoon van een juf op een 2-klassenschool, dook op verzoek van Bouwstenen in de brief van Dekker van mei 2015 en schreef er bijgaand artikel over. Op verzoek van Gertjan van Midden van de PO-Raad staat dit onderwerp ook geagendeerd tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen op 3 december 2015. Die dag gaan ze met elkaar en andere belangstellenden in gesprek over de toekomstige plek van het onderwijs.

 

Vincent Thunnissen, ApeldoornHerverkaveling nodig
In het artikel biedt Thunnissen ook denkrichtingen voor de toekomst aan. Wat te denken bijvoorbeeld van centraal een volledige school inclusief bovenbouw, en in omliggende dorpen satellietscholen voor alleen de onderbouw (groepen 1 tot en met 5), inclusief kinderdagopvang en buitenschoolse opvang? Hij kent fijnmazige maar dunbevolkte plattelandsgebieden waar zo’n model prima kan. In het voortgezet onderwijs bestaan dergelijke constructies al. En wat te denken van vermindering van het aantal scholen, en gelijktijdig - door een soort van ‘herverkaveling’ - waarborgen van de identiteit én van vernieuwing? Want de krimp van het aantal leerlingen en scholen loopt gelijk op met een verhoogde vraag van ouders naar meer variëteit in het aanbod.

 

Meer informatie

 

De brieven van Dekker kunnen consequenties hebben voor de plek van het onderwijs. Thunnissen gaat hierover in gesprek met Gertjan van Midden van de PO-Raad en anderen, tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen voor Sociaal op 3 december 2015. U bent van harte welkom, aanmelden is nog mogelijk.

 

Bestanden

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.