LinkedInYouTubeTwitter

BIM, Bam, Boom

VastgoedmanagementVastgoed- en facilitymanagers lijken terughoudend in het toepassen van BIM. Is dat onbekendheid? De Bouw Informatie Raad heeft recent een kennisposter gepubliceerd met de mogelijkheden.

 

Fred KloetBIM staat voor Bouw Informatie Model(lering). Volgens Fred Kloet, werkgroeplid van de Bouw Informatie Raad, is BIM “een digitale presentatie van functionele en fysieke karakteristieken van een bouwwerk, waardoor u sneller kunt werken en fouten kunt voorkomen.” Fred Kloet is tevens mede-initiatiefnemer van het vergelijkende onderzoek naar managementsystemen binnen Bouwstenen. Hij ziet veel in systeemintegratie.

 

Booming?
De betekenis van BIM houdt volgens Fred Kloet niet op met de oplevering van een gebouw. Het begint dan pas. In dit kader verwijst hij graag naar het filmpje ‘Bim, Bam, Boom’ waarin wordt benadrukt dat de waarde van BIM vooral in de exploitatiefase ligt.

 

BIMvol mogelijkheden
Bijgevoegde kennisposter van de Bouw Informatie Raad geeft een overzicht van alle mogelijke BIM-toepassingen. Bij het gebruik van BIM voor gebouwbeheer spelen de leveranciers van informatiesystemen een belangrijke rol. Daarbij is het volgens Fred Kloet mogelijk de volgende opbrengsten te genereren:

 

  • 80% besparing op het aanpassen van tekeningen en modellen,
  • 25% besparing op MJOP-inspecties,
  • 50% minder tijd kwijt aan zoeken van informatie,
  • Sterke vermindering van faalkosten tijdens bouw en exploitatie,
  • Real-time informatie over prestaties van gebouwen en facilitaire diensten.

 

Of deze verwachting in de praktijk kan worden waargemaakt moet nog blijken.

 

Poster BIM-toepassingen van Bouw Informatie Raad

 

Vergelijkend warenonderzoek
Bouwstenen doet een vergelijkend warenonderzoek naar informatiesystemen op het gebied van vastgoed- en facility management. Daarbij wordt ook gekeken naar de integratie(mogelijkheden) met BIM.

 

>>>     Deel hier uw ervaringen met een managementinformatiesysteem     

 

Tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen op 3 december zullen de resultaten van het uitgebreide onderzoek worden gepresenteerd in de vorm van een publicatie, een workshop en een speciaal managementsystemen-gedeelte op de Kennismarkt.

 

Meer informatie

 

Bestanden

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.