aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

Op locatiebezoek in een boek

Architectuur in Nederland jaarboek 2020-2021Wie het nieuwe jaarboek over architectuur in Nederland leest, komt een paar mooie juweeltjes tegen. Bijzondere plekken om langs te fietsen.

 

Naast woningen en werkplekken, staan er in het jaarboek ook een aantal publieke plekken in. 

Fort van Hoofddorp 

Tien jaar nam de herontwikkeling van dit fort van de gemeente Haarlemmermeer in beslag. Serge Schoemaker Architects transformeerde dit UNESCO-erfgoed tot stadspark met ruimte voor horeca en culturele activiteiten. De gebouwinstallaties zijn nagenoeg onzichtbaar geïntegreerd in het gebouw. Zo wordt voor de luchtbehandeling gebruik gemaakt van de historische luchtkanalen.

Post UtrechtPost Utrecht

Dit voormalige PTT-hoofdkantoor heeft na jaren leegstand een nieuwe bestemming gekregen als multifunctionele accommodatie. Het ontwerp van Rijnboutt en Zecc Architecten biedt plek aan winkels, horeca en een bibliotheek. Met deze herbestemming wordt de wens van de inwoners van Utrecht vervuld om elkaar te ontmoeten in de huiskamer van de stad.

Theater Zuidplein in Rotterdam

In Rotterdam zijn ze een nieuw theater rijker. Het gebouw, naar ontwerp van de Zwarte Hond, is het onderkomen van Theater Zuidplein, een filiaal van de Bibliotheek Rotterdam, horeca en diverse andere culturele organisaties. Daarmee vormt het een belangrijk onderdeel van het de gebiedsontwikkeling ‘Hart van Zuid’, de metamorfose dat het gebied rondom Ahoy momenteel ondergaat.

Vossius Gymnasium te AmsterdamVossius Gymnasium Amsterdam

Het gymnasium kreeg als Rijksmonument een bijzondere transformatie. Het kampte met ruimtegebrek en te kleine gymzalen. Daarom zocht het bureau van Marlies Rohmer Architecture & Urbanism naar niet voor de hand liggende oplossingen. De twee sportzalen van 7 meter hoog liggen onder de binnenplaats die een buurtfunctie heeft. 

Meer lezen?

Wil je meer weten over deze of andere projecten? Bestel dan het boek Architectuur in Nederland 2020-2021 bij NAI Boekverkopers.

Snel naar

Partner worden?

Corona

Over welke techniek zou je meer willen weten?