LinkedInYouTubeTwitter

Meer te doen dan huizen bouwen

Mark Rutte

De nieuwe coalitie wil sneller verduurzamen, meer activiteiten op school en een bibliotheek in elke gemeente. Dit is wat ons de komende tijd te wachten staat...

Het coalitieakkoord is op 15 december 2021 aan de Tweede Kamer aangeboden. 

 

Klimaatambities: Nederland in de kopgroep

Het nieuwe kabinet gaat extra voortgang maken met de verduurzaming van Nederland. De coalitie koerst op 60% CO2-reductie in 2030, om uiteindelijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. Daarvoor heeft ze zeker €35 miljard over - waarvan €2,75 miljard specifiek voor de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed.

Zonne-energie wordt een belangrijke bron van elektriciteit. Daarvoor zet de coalitie in op grootschalige installatie van zonnepanelen op daken. Om al die panelen te installeren, gaat de coalitie met onderwijsinstellingen, overheden, en sociale partners aan de slag om vakmensen op te leiden en, waar nodig, om of bij te scholen. 

Image
Torentje Den Haag

Ruimtelijke ordening: nadruk op woningen

Om alle ambities omtrent de gebouwde omgeving in goede banen te leiden, keert de minister voor Volkshuisvesting & Ruimtelijke Ordening (VRO) terug. Het zwaartepunt van zijn, haar of hun portefeuille ligt op huizen bouwen in 14 verstedelijkte omgevingen én dichtbij bestaande knooppunten. Bij nieuwbouw is de aanwezigheid van publieke voorzieningen een randvoorwaarde.

Onderwijs: de rijke schooldag

De nieuwe coalitie heeft veel geld over voor een verbeterde kansengelijkheid van de jongste generaties. Voor de allerjongsten wordt kinderopvang nagenoeg gratis beschikbaar gemaakt. De opvang krijgt het geld direct overgemaakt. Op deze manier kan de kinderopvangtoeslag eruit: scheelt een hoop gedoe.

 

Eenmaal op school staat de leerling een ‘rijke schooldag’ te wachten, met meer ruimte voor huiswerkbegeleiding, sport en cultuur. Schoolgebouwen zullen dus intensiever worden gebruikt en er wordt ingezet op een bibliotheekvoorziening in iedere gemeente. Ook streeft de coalitie naar inclusief onderwijs, waar kinderen met of zonder beperking samen naar school kunnen. Wat dit betekent voor de renovatie van huidige schoolgebouwen staat niet beschreven.

Wie gaat dat betalen?

De nieuwe coalitie feliciteert de oude coalitie met hun prudent begrotingsbeleid. Voor de komende periode wordt er fors meer geld beschikbaar gemaakt en zal het begrotingstekort toenemen. De plannen zijn om dat tekort zo snel mogelijk weer in te dammen.
 

 

 

Meedoen?

Kortom flink werk aan de winkel voor de maatschappelijk vastgoedsector. Help elkaar vooruit en word partner!

 

Meer informatie

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.