LinkedInYouTubeTwitter

Jury beste begroting 2023

Image
Antine van Oosterom

Begin december beoordeelt een vakjury welke gemeenten in haar begroting voor 2023 het meeste inzicht biedt in maatschappelijk vastgoed. De jury bestaat uit Antine van de Groep, registeraccountant bij Eshuis, Joris Modderman, raadslid bij de gemeente Barendrecht en Paul Mooij, strategisch financieel adviseur vastgoed bij de gemeente Amsterdam.

Beperkt inzicht

De paragraaf onderhoud kapitaalgoederen is een goede plek om bewoners en gemeenteraad inzicht in het maatschappelijk vastgoed van de gemeente te bieden. In de praktijk wordt dat inzicht vaak niet gegeven. Vaak wordt in deze paragraaf wel iets over het onderhoud van de panden gezegd, maar niets over de omvang van de volledige portefeuille, het beleid wat van toepassing is, hoeveel geld er in omgaat en waar investeringen nodig en gewenst zijn. 

Image

Meedingen naar de prijs

De jury baseert haar oordeel op een in november 2022 uit te voeren onderzoek. Daarbij worden de gemeentebegrotingen naast een door de financiële experts van het Bouwstenen-netwerk opgestelde indeling gelegd. De begrotingen van de 10 grootste gemeenten worden sowieso bij het onderzoek betrokken.  Paul Mooij: "Grote gemeenten hebben vaak meer vastgoed in hun bezit dan kleine gemeenten en meer capaciteit in huis om de begroting professioneel aan te pakken. Ook andere gemeenten kunnen hun begroting insturen en meedingen naar de prijs."

Goed les- en oefenmateriaal

De trainees van Bouwstenen worden actief bij het onderzoek betrokken. Talentmanager Saskia Schouten: "Voor hen is het meteen een goede oefening om eens door de begrotingen te lopen en te zien hoe vastgoed erin staat." Het onderzoek wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden. De eerste keer kwam Almere als beste uit de bus.

 

 

Meedoen?

Dat kan. Zou jouw gemeente ook een voorbeeld kunnen zijn? Stuur ons een bericht naar nieuws@bouwstenen.nl!

En/of doe mee met het gesprek over begroten en verantwoorden:

 

Yes you can petrol

  Meer informatie

  Reacties

  Het is nuttig ook een jurylid gespecialiseerd in verduurzaming op te nemen, gezien de opgave die er ligt?

  Reactie toevoegen

  Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.