Bouwstenen voor Sociaal

aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

 

Informatieplicht heeft impact

De informatieplicht Wet milieubeheer kan nogal wat impact hebben. Wat betekent het voor u?

 

De informatieplicht geldt voor bedrijven of instellingen die onder de Wet milieubeheer vallen en grofweg 10 keer het energiegebruik van een gemiddeld huishouden gebruiken. Dat zijn bedrijven, maar ook PO-scholen, vrijwel alle VO-scholen, zwembaden en andere publieke voorzieningen zoals sportaccommodaties, bibliotheken en theaters.

Maatregelen treffen

Zij moeten (voor zover nog niet gedaan) energiemaatregelen treffen die zich binnen 5 jaar terugverdienen én op grond van de informatieplicht per maatregel aan het rijk rapporteren of zij die maatregel wel of niet hebben getroffen. Op de website van Infomil is te vinden welke maatregelen dat zijn. Er zitten ook nieuw maatregelen tussen. Eind januari 2019 worden de definitieve maatregel-lijsten bekend.

Organisaties die al veel maatregelen hebben getroffen, hebben niet veel meer te doen. Organisaties die nog niet veel hebben gedaan hebben nog een inhaalslag te plegen.   

Bredere impact voor gemeenten

De informatieplicht geldt voor veel organisaties die voor hun financiering afhankelijk zijn van gemeenten. Grote kans dat zij bij de eigen gemeente zullen aankloppen voor informatie of geld om de maatregelen te treffen. De impact van de regeling is voor gemeenten breder dan hun eigen vastgoed.  

Doe een pilot

Leo van Wijchen van het Carmelcollege heeft in Bouwstenen-verband, samen met scholen en gemeenten, 5 tips opgesteld om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Voor zijn eigen organisatie is hij inmiddels per pand aan het inventariseren welke reeds bekende erkende (5-jaars) maatregelen inmiddels wel en niet zijn getroffen. 

 

Lees hier de vijf tips en begin het nieuwe jaar meteen met het verzamelen van de benodigede informatie. 

 

 

Meedoen?

 

Wordt partner van Bouwstenen en doe mee aan één van onze netwerken.

 

 

Meer informatie

Snel naar

Partner worden?

Aanmelden najaarsbijeenkomst

Enquête

Voldoen aan alle wettelijke regels

Partner