LinkedInYouTubeTwitter

Nieuw in het onderhoud

onderhoud

Tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag op 14 december 2023 werden vier nieuwe ontwikkelingen in het onderhoud besproken. Ze zijn naast elkaar toe te passen.

1. Gebouwinspectie met drones

Drones komen op plaatsen die anders niet of nauwelijks in beeld komen vanwege de risico's voor monteurs of hoge kosten. Luuk Drost van Planon Building Connections vertelt dat met drones problemen ook eerder worden gesignaleerd, zodat tijdig kan worden ingegrepen. 

2. Predictive maintenance

Niet meer uitgaan van standaard vervangingstermijnen en daarmee vaak te vroeg of juist te laat vervangen, maar op basis van echte data bepalen dat iets vervangen moet worden. Marnix Schraders van Kuijpers BV laat zien dat je daarmee uitval voorkomt en kosten bespaart.  

3. Duurzame logistiek

Maarten van Rossum van Heijmans Utiliteit vertelt over zijn ervaring met een logistiek verzamelpunt, waar diverse leveranciers en onderaannemers hun materialen leveren. Zo hebben ze in Den Haag nu al 2.400 verkeersbewegingen van (halflege) bestelbusjes en vrachtwagens voorkomen. Duurzamer, veiliger en beter voor de leefbaarheid van (binnen) steden.chat

4. Chat GPT in aanbestedingen

De AI in ChatGPT heeft de wereld al veranderd. Onder andere het aanbestedingsproces wordt erdoor beïnvloed. Jasper Ponte van Brink vindt dat AI opdrachtgevers en opdrachtnemers veel kan brengen. Als we er maar slim mee omgaan. Dat geldt in bouw en onderhoud, maar uiteraard ook daarbuiten.

Combinatie mogelijk

Alle vier de sprekers, brengen oplossingen die zó logisch zijn, dat je haast niet begrijpt waarom het nog geen gemeengoed is. Ze dragen bij aan betere instandhouding van de gebouwen tegen zo laag mogelijke kosten en ook nog eens klimaatvoordeel. De oplossingen kunnen ook naast elkaar gebruikt worden. Dan zie je een bouwplaats met drones voor je die metingen doen en de data doorgeven aan een slim systeem die bekijkt wanneer het onderhoud echt nodig is, bestellingen inplant en het materiaal vanuit een hub naar de locatie stuurt. Toekomst? Onrealistisch? We zullen zien.

 

 

Meedoen?

Sluit als organisatie ook aan bij Bouwstenen, landelijk platform voor maatschappelijk vastgoed en help elkaar verder vooruit.

Image
Aanmelden

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.