Bouwstenen

aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

 

5% Besparing op electra

Door de spanning op het electriciteitsnet te verlagen kan de energie-rekening met ongeveer 5% omlaag, blijkt uit de praktijk van de gemeente Almere en Nieuwegein.   

 

In de praktijk wordt deze maatregel niet vaak toegepast, vooral omdat betrokkenen er niet bekend mee zijn, blijkt uit een enquête onder gemeenten en de bespreking hiervan tijdens diverse Bouwstenen-bijeenkomsten.

Spanningsregelaar

De maatregel werk als volgt. De netspanning in de meeste regio’s in Nederland is 230 volt. Veel apparaten kunnen echter ook prima functioneren op een lagere spanning. De spanning kan verlaagd worden door zelf een spanningsregelaar te laten aanbrengen of de netbeheerder te vragen de spanning voor een specifieke locatie te laten verlagen. 

Zichtbaar op de energierekening

De gemeente Almere en Nieuwegein hebben ervaring met deze maatregel. Het effect van de maatregel is vooral zichtbaar op de energierekening. De gebruikers van de locatie merken er eigenlijk niets van, weten ze te vertellen. Ook geven ze diverse tips voor organisaties die deze maatregel willen toepassen.

Meer ervaring

Op deze pagina leest u meer ervaring en tips over de lagere stroomspanning. En heeft u zelf ervaring met lagere stroomspanning? Deel die dan met ons.

 

 

Meedoen?

We horen graag wat uw ervaring is met verschillende energiebesparingsmaatregelen. Ga naar de maatregelen op de site en voeg uw ervaring toe. 

Ook een optie; word partner en wissel uw ervaring uit in één van de netwerken.

 

 

Meer informatie

Snel naar

Partner worden?

Enquête

Voldoen aan alle wettelijke regels

Partner