LinkedInYouTubeTwitter

LED verlichting

LED-lampen zijn een energiezuinige manier om ruimtes te verlichten.

Erkende maatregel

LED-lampen vallen onder de erkende maatregelen

Image
Led-optie2

Verwacht resultaat

LED-lampen zijn 85% zuiniger dan gloeilampen en gebruiken 75% minder stroom dan een halogeenlamp. De aanschafprijs ligt iets hoger dan andere verlichting, maar op de lange termijn betaal je minder. Een LED-lamp gaat gemiddeld zo’n 35.000 branduren mee, terwijl dit voor een gloeilamp 1.000 uur is. Door de lage stroomkosten verdien je de aanschaf van een LED-lamp gemiddeld in ruim 5 jaar terug. Daarnaast is de langere levensduur van de lampen een mooie bijkomstigheid.

Praktijkervaring

Ook in de praktijk zien organisatie na installatie van LED verlichting het energieverbruik omlaag gaan. Stichting Swalm en Roer in Roermond heeft ongeveer twee jaar ervaring met LED verlichting. De LED verlichting is vaak geïnstalleerd in combinatie met renovatie (verduurzaming) en/of de installatie van zonnepanelen. Hierdoor is het lastig te zeggen hoeveel er exact bespaard wordt.

 

Het blijkt volgens anderen soms wat moeite te kosten om de kleur van de LED verlichting goed af te stellen. Soms wordt het licht op bijvoorbeeld scholen (500 lux op tafelblad) als te fel beoordeeld. Na een half jaar wordt dat echter juist als prettig ervaren en beter dan voor het gebruik van led-verlichting.

 

Het is ook mogelijk led verlichting te combineren met een daglichtregeling of dynamische verlichting. Niet alle installateurs zijn daar handig in blijkt en het is ook niet handig het licht te veel te dimmen omdat dan ook de kleur verandert.

Tips voor gebruik

  • Spaarlampen zijn bijna net zo zuinig als LED, het is niet nodig om deze te vervangen
  • Het loont om ook onzuinige lampen (anders dan spaarlampen) te vervangen door LED. De invloed van het weggooien is laag in vergelijking met de milieuwinst die het oplevert.
  • Gebruik daglicht optimaal, maak ramen vrij en voorkom dat lichtinval wordt tegengehouden door gordijnen e.d. Zo bespaar je nog meer energie
  • Schakel lampen uit wanneer je een ruimte verlaat.
  • Stel de kleur van de lampen goed af, dit zorgt voor een prettige kleur- en warmtebeleving.
  • Het is belangrijk om bij het ontwerp te kijken of de bestaande armaturen aangepast worden voor LED (goedkoper) of dat alles vervangen gaat worden en dan is het goed om meteen te kijken of bewegingssensoren etc meegenomen worden. Dynamische verlichting is (een stuk) duurder maar kan erg prettig zijn.
  • Kijk naar de kwaliteit van de verlichting: lux, kleurechtheid en flikkerfrequentie zijn van belang.

 

 

Deel je ervaring

Via onderstaande reactieknop kun je aanvullen of reageren. Niet vergeten te saven.
 
Heb je ervaring met andere maatregelen? Bekijk onze lijst en deel deze ervaring. Samen worden we wijzer. 

 

Bronnen

  • diverse scholen tijdens bijeenkomst 17 januari 2019

Meer informatie