LinkedInYouTubeTwitter

Eenvoudige installatie oplossingen

Image
Frank Immens

Er valt veel winst te halen door andere eisen te stellen aan de installaties, zegt Frank Immens van Kuijpers tijdens een Bouwstenen bijeenkomst op woensdag 5 april in Demen. "Dat is goed voor het milieu en je portemonnee". 

Naast zomer ook wintertijd

Frank: "Bij het ontwerp van een koelinstallatie spreken we vaak af dat de binnentemperatuur in de zomer 150 uur boven de 25 graden mag komen. Maar voor de winter spreken we niks af. Het moet dan gewoon 22-24 graden zijn ongeacht de buitentemperatuur. Waarom spreken we niet af dat de binnentemperatuur in de winter maximaal 150 uur onder de 20 graden mag komen?"

Groot prijsverschil

"Meer warmte in de winter vraagt meer energie en grotere installaties. Als je 10% meer warmte vraagt bij traditionele gasgestookte installatie van 50 kW zal de meerprijs ca. € 250,- bedragen. Bij een luchtwarmtepomp van 50 kW die 10% meer moet leveren loopt dit verschil al snel op naar de € 10.000. Als je kiest voor broninstallatie zal dit ongeveer het dubbele worden". 

Image
Bijeenkomst Oss

Luchttoevoer kan ook slimmer

Dan even over de luchttoevoer. Frank: "We hebben nu vaak de toevoer en afvoer in het plafond. Waarom gebruiken we de techniek van cleanrooms en operatiekamers ook niet in scholen en klaslokalen? Om in een klaslokaal met 25 personen in een niveau van 950 ppm. te halen, frisse scholen klasse B, is een luchtverversing van circa 765 m3 per uur nodig. Maar je kunt ook door efficiënter in te blazen en af te zuigen 30% minder lucht gebruiken en toch het niveau van 950 ppm behalen. Dit kan door beneden af te zuigen en boven lucht toe te voegen, dat heet mengende ventilatie. Of juist andersom door onder in te voeren en boven af te zuigen. Dat noemen we verdringing. Door beter te ventileren is minder energie nodig om de ruimte te koelen of te verwarmen."

Personeelsvoordeeltje; kerstboom zonder ballen

Frank: "Het zou goed zijn als installateurs en architecten hier samen serieus over nadenken. Wat we nu met installaties doen is een hele kerstboom optuigen. Met meer ballen in de boom vallen er ook meer uit. Het kan veel eenvoudiger, zodat je ook minder uitval hebt. Dan hoeven wij ook niet steeds langs te komen om de uitval op te ruimen. Zo helpen wij niet alleen het milieu en de portemonnee van de gebruiker, maar lossen we ook het probleem van het personeelstekort op."

 

 

Deel je ervaring

Deel je ervaring met deze of andere oplossingen om slim en eenvoudig energie te besparen of het vastgoed te verduurzamen. Dat kan via:

Ook leuk als je organisatie zich als partner aansluit natuurlijk. Samen kom je beter vooruit. 

Yes you can button

 

Meer informatie

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.