LinkedInYouTubeTwitter

1610 IKC's en MFA's vanuit organisatorisch perspectief

Op vrijdag 14 oktober komt het netwerk Samen onder één dak bijéén in KC De Voorn in Leidsche Rijn, Utrecht. De Voorn is een eerste generatie multifunctionele accommodatie, die bijna 15 jaar geleden in gebruik is genomen. Anno 2016 is De Voorn toe aan een flinke opknapbeurt waarin zowel technische zaken als exploitatie-aspecten aangepakt worden. Een verdere verzelfstandiging van de verschillende gebruikers is de trend. 

 

Verbindingsofficier aan het woord

Evert van den Beld, 'verbindingsofficier' van drie locaties in Enschede, gaat vooral in op zijn nieuwste locatie Lumen waar ook een Steve Jobb school is gehuisvest. Centrale begrippen in zijn verhaal zijn: dorpsplein, dartboard, ruilhandel en flexhuur. 

 

Leidsche Rijn

Vervolgens schetst Marije van Mierlo de situatie in Leidsche Rijn en de problematiek van De Voorn. 

 

Het organisatievraagstuk

Hoofdmoot wordt gevormd door het gesprek over het organisatievraagstuk. Vier archetypische modellen worden besproken in vier subgroepen, belangrijkste conclusies:

  • De organisatievorm dient primair gebaseerd te zijn op de ambities; die zijn in de ene MFA anders dan in de andere.
  • De organisatiestructuur ("de hark") is niet essentieel; een goede MFA kan op verschillende manieren georganiseerd worden;.
  • Belangrijkste succesfactoren zijn: een aanjager (met stip op één), organische ontwikkeling, verwachtingen duidelijk uitspreken, weten wat de wijk vraagt en periodiek evalueren.
  • Een 'letter of intent' waar je partners op kan aanspreken, is een onmisbaar instrument

Reviewsystematiek

Aan het eind komt de behoefte aan eenvoudige reviewsystematiek aan de orde. Berny de Vries en Marc van Leent presenteren een eerste aanzet. Het besef wordt gedeeld dat een uniforme aanpak grote voordelen heeft; dan valt er wat te vergelijken. Een groep meedenkers wordt uitgenodigd om het idee verder uit te werken.

 

 


Vervolg

1 december Najaarsbijeenkomst, zie de speciale website en de mogelijkheid voor aanmelding. Deze dag is er ook een sessie over 'leren van 10 jaar MFA's'. Het programma in het kort:

  • Over hoeveel MFA's hebben we; Kadaster presenteert aantallen en m2.
  • Wat vinden de gebruikers ervan; erg kritisch, maar niemand wil terug
  • Maar er zijn ook goede voorbeelden; de school als primus interpares
  • Reviewsystematiek en benchmarking; laten we dat samen oppakken

Het programma voor 2017 geven we samen vorm tijdens de Najaarsbijeenkomst.

 

 

Meer informatie

 

 

 

Bijlage Size
1610 Samen onder één dak in KC De Voorn.pdf (744.88 KB) 744.88 KB