aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

Buurt-en wijkactiviteiten

Het Hoofdkwartier, Bergen op Zoom

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

Het Hoofdkwartier is een samensmelting van een kerk, een wijkcentrum en een kinderdagverblijf. Het Hoofdkwartier is gebouwd in de oude kerk die zoveel mogelijk in tact is gelaten. Het gevolg is dat er geen multifunctionele ruimtes zijn en de verscheidene instellingen los van elkaar functioner sexcam

Locatie

Rembrandtstraat 52
Bergen op Zoom

Buurtonderneming de Serre

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

De Serre is een ontmoetingsplaats in de Amsterdamse wijk Osdorp. Niet alleen voor maatschappelijke maar ook commerciële activiteiten. De commerciële activiteiten mogen in geen geval de maatschappelijke activiteiten overschaduwen. Ook de woningcorporaties van de woningen in de wijk houden spreekuur in de Serre om zo de naamsbekendheid te vergroten.

Locatie

Pieter Calandlaan 258a
1069 KW Amsterdam

Mare Nostrum, Alkmaar

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

Mare Nostrum is de multifunctionele accommodatie in woonwijk De Mare. De accommodatie biedt ruimte aan diverse verenigingen en clubs. ServicePunt, Wijkraad De Mare, de wijkmeester en wijkagent hebben een kantoor in Mare Nostrum.

Naast verenigingen en clubs zijn er verschillende (commerciële) organisaties die de hele accommodatie huren (studiedag, themabijeenkomst).

Locatie

Arubastraat 2
1825PV Alkmaar

Kulturhus Essenburcht

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

Aan een pleinachtige ruimte liggen zowel de entree van het zorgkruispunt als de entree van het dorpshuis. In het zorgkruispunt zijn ruimten voor huisarts- en tandartspraktijk, fysiotherapie, jeugdzorg en psychologie ondergebracht. Het zorgkruispunt wordt omringd door appartementen Schoonbeek aan een overkapte binnenhof. Het dorpshuis De Essenburcht is voorzien van een grote multifunctionele feest- en theaterzaal, vergader- en ontmoetingsruimten voor diverse plaatselijke verenigingen, de muziekschool en de bibliotheek.

Locatie

Schoonbeekhof 1
3774 Kootwijkerbroek

Pelikaan, De

Soort onderneming: 
Omschrijving: 
Stichting buurtcentrum de Pelikaan heeft als doel het in stand houden van het
buurtcentrum door middel van zelfbeheer, het organiseren van activiteiten voor
bewoners en het verhuren van zalen.

Locatie

Kervelstraat 185A
1562 AJ Krommenie

Jagershoef, De

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

Buurthuis De Jagershoef kan worden gekenmerkt als een zalencentrum. Vanuit de organisatie van De Jagershoef wordt geen programma ontwikkeld. Verenigingen etc kunnen ruimte huren. De exploitatie draait dan ook op de inkomsten uit verhuur, consumpties en subsidies. Het is een activiteitencentrum voor en door de buurt, de activiteiten zijn gericht op ontmoeten en leefbaarheid. 

Locatie

Lohengrinlaan 1 5625 AV
Eindhoven

BonVie

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

BonVie is een wijksteunpunt met wooncomplex in de nieuwbouwwijk Parijsch in Culemborg. Verschillende aspecten van ontmoeten, activiteiten en zorg voor alle leeftijden zijn geïntegreerd.

Locatie

Admiraalvlinderlaan 2
4105 TH Culemborg

Ons Huis MFC

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

In MFC Ons Huis zijn een bibliotheek, muziekcentrum, jongeren en ouderenwerk, fysiotherapie, peuterschool en een documentatiecentrum gevestigd. Ook worden hier vergaderingen, cursussen, partijen en concerten gegeven.

Locatie

Beuckelaerstraat 2
9076 DA Sint Annaparochie

De Symfonie

Soort onderneming: 

Locatie

Eilenbergstraat 250
5011 CE Tilburg

Hoogthij

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

Het nieuwe multifunctionele centrum Hoogthij is de ontmoetingsplaats van Steenwijkerwold. Maatschappelijke activiteiten, verenigingsleven, gezondheidszorg en service voor jong en oud, vinden plaats onder één dak. Betrokken partijen vinden het belangrijk om te investeren in voorzieningen die de leefbaarheid van een dorp verhogen. Via een multifunctioneel centrum kunnen voorzieningen in stand blijven die het op eigen kracht niet zouden redden.

Locatie

Oldemarktseweg 117
8341 SC Steenwijkerwold

Tante Ali

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

Tante Ali is een buurthuiskamer in de Amsterdamse wijk Slotermeer opgezet door woningcorporatie de Alliantie. Een buurthuiskamer is een klein en laagdrempelig wijkcentrum. Tante Ali is vernoemd naar de allereerste gebruiker van het pand.  Een sigarenwinkel die sinds de bouw van de wijk in de jaren vijftig op deze locatie gevestigd is geweest.

 

Anders dan in andere wijkcentra het geval is, wordt Tante Ali beheerd door en voor bewoners. Bewoners bepalen zelf welke activiteiten er plaatsvinden en zorgen er zelf voor dat de voorziening goed functioneert door middel van een gebruikersraad. Dat heeft ertoe geleid dat er in Tante Ali een gevarieerd programma wordt uitgevoerd. Zo zijn er koffiebijeenkomsten en is er een kookclub. Wordt er yoga voor kinderen gegeven en is er handenarbeid voor volwassenen met lunch. Daarnaast zijn er alfabetiseringslessen en kunnen bewoners deelnemen aan andere bewegingsactiviteiten.

Locatie

Burgemeester Vening Meineszlaan 185 1063 BA
Amsterdam

ParelMoer

Soort onderneming: 

Locatie

Heivelddreef 2
4727 SJ Moerstraten

Buurtkamer 's Gravenzandelaan

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

De buurtkamer is een "huiskamer” in een reguliere woning in de wijk, met een woonkamer, een keuken, een computerruimte en een kinderspeelhoek. De buurtkamer is een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Door de centrale ligging is het voor iedereen goed bereikbaar.De buurtkamer is bedoeld voor iedereen uit de buurt, vanaf 23 jaar en ouder.

Vrijwillige buurtbewoners bekijken samen welke activiteiten er kunnen plaatsvinden en zij voeren dit ook uit. Ze zorgen zelf voor docenten en gastheren/vrouwen maar ook voor deelnemers aan de activiteiten of voor een inloop. Activiteiten zijn altijd tijdelijk en afhankelijk van de belangstelling.

Voorbeelden van activiteiten: taallessen, computercursus, naailessen, bloemschikken, bingo, karaoke-avond, buikdansen, aerobics. Voor sommige activiteiten moet uitgeweken worden naar een andere ruimte die beter geschikt is. (buikdansen en aerobics). Maar er zijn ook een aantal “nieuwe” activiteiten, zoals een verzamelpunt om kleding in te zamelen. Doordat de buurtkamer voor alle bewoners toegankelijk is, is het een goede plek om elkaar te ontmoeten. Hierdoor kunnen de verschillende culturen en verschillende leeftijden met elkaar in contact komen. Ook zijn de meeste activiteiten voor zowel vrouwen als mannen bedoeld, waardoor het echt een gemengde groep wordt.

Locatie

's Gravenzandelaan 133
2512 JL Den Haag

Buurtkamer Teniersplantsoen

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

Een buurtkamer is een woning in een wijk. Een kleinschalige ontmoetingsruimte voor bewoners uit de buurt. Met een woonkamer, een keuken, een computerruimte en een kinderspeelhoek. Buurtbewoners kunnen hier terecht om de krant te lezen, koffie te drinken, een praatje te maken met de buurvrouw/buurman of om samen een activiteit te ondernemen. Ook zijn er diverse kamers waar men individueel een activiteit kan geven. Bingo, naailes, kaarten zijn een aantal voorbeelden van de activiteiten in de buurtkamer. In de buurtkamer zijn gastvrouwen en heren aanwezig om de gasten te ontvangen en met de bezoekers te praten of om activiteiten te ondernemen.

Door de centrale ligging is het voor iedereen goed bereikbaar. De buurtkamer is bedoeld voor iedereen uit de buurt, vanaf 23 jaar en ouder.

Locatie

Teniersplantsoen 88
2526 MV Den Haag

it Tiksel

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

In dorpshuis 'it Tiksel' in Rottevalle zijn enkele (para)medische diensten ondergebracht en daarnaast maken verenigingen en particulieren gebruik van de verschillende ruimtes om hun activiteiten te organiseren.

Locatie

Master Kuiperswei 1
9221 TD Rottevalle

SOOP

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

Stichting Ontmoetingsruimte voor en door Ouderen in de Plantage-Weesperbuurt (SOOP) is een ontmoetingsplek voor mensen van 55 jaar en ouder die in de Plantage-Weesperbuurt wonen. De SOOP wordt volledig gerund door vrijwilligers. In de SOOP worden diverse cursussen en clubs aangeboden en vinden evenementen plaats, zoals computerles, exposities en tentoonstellingen, maandelijkse buurtborrel en de SOOP-film.

Het initiatief tot oprichting van een ouderenruimte in het oostelijke deel van de binnenstad was één van de gevolgen van het SEV-onderzoek in de jaren '90 naar de gezondheid van de bewoners in dat deel van de stad. Een aantal actieve ouderen benaderde het stadsdeel voor steun bij het oprichten van een ontmoetingsruimte. Verschillende locaties in verzorgings- en verpleeghuizen werden bekeken, maar uiteindelijk werd gekozen voor een nieuwe ruimte aan de Nieuwe Kerkstraat.

Locatie

Nieuwe Kerkstraat 124 huis
1018 VM Amsterdam

SOOJ

Soort onderneming: 

Locatie

Tichelstraat 50
1015 KT Amsterdam

De Tweede Uitleg

Soort onderneming: 

Locatie

Nieuwe Looiersstraat 29
1017 VA Amsterdam

Schuttershof

Soort onderneming: 

Locatie

Dorpsstraat 2
5085 EG Esbeek

Dorpshuis Valentijn

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

Het dorpshuis is een multifunctioneel dorpscentrum. Het biedt ruimte voor sport, ontspanning en culturele activiteiten (horeca, kinderopvang, jongerenontmoeting) en onderdak aan het verenigingsleven. Voor ouderen worden activiteiten georganiseerd zoals samen eten, de soos en het internetcafé.

In januari 2011 is het na een grondige verbouwing heropend.

Locatie

Valentijn 3
6029 RJ Sterksel

Dorpshuis De Bijenkorf

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

Oosterend heeft een zeer uitgebreid verenigingsleven dat onderdak vindt in het dorpshuis 'De Bijenkorf'. Maar sinds 2009 kunnen de inwoners van Oosterend in 'De Bijenkorf' ook terecht voor allerlei zorgvoorzieningen. Het dorpshuis beschikt ondermeer over een eigen medische ruimte.

De dorpscommissie is eigenaar van het dorpsgebouw. De Stichting Gemeenschapscentrum is verantwoordelijk voor het beheer, het onderhoud en de exploitatie. Bestuursleden van de dorpscommissie zijn ook bestuurslid van de Stichting Gemeenschapscentrum. Het dorpshuis is verpacht aan een fulltime beheerder.

Locatie

Mulderstraat 37
1794 AA Oosterend, Texel

Dorpspunt 't Blickvelt

Soort onderneming: 

Locatie

Dorpsstraat 49
4634 TN Woensdrecht

Het Klooster

Soort onderneming: 

Locatie

Ruivenstraat 81
Rotterdam

Sociëteit Andromeda

Soort onderneming: 

Locatie

Firmamentlaan 1
5632 AA Eindhoven

In de Boomtak

Soort onderneming: 

Locatie

Boomstraat 75
5038 GP Tilburg

Zorgvlied

Soort onderneming: 

Locatie

Schout Backstraat 33
5037 MJ Tilburg

Buurtcentrum de Vlasakkers

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

De Vlasakkers is een buurtcentrum dat is ontstaan uit een burgerinitiatief in de jaren '70. Bewoners vierden hun huwelijk in het centrum en hielden diensten voor dierbaren. Elke dag begon met een koffietafel en elke week werden activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Ook de peuterspeelzaal neemt nu een belangrijke plaats in het buurtcentrum.

Sinds 2012 is de Vlasakkers vernieuwd en gerenoveerd. Vanaf 2013 nemen de bewoners het wijkcentrum in eigen beheer. Het wijkcentrum heeft voldoende ruimte beschikbaar voor verschillende doelgroepen die van het wijkcentrum gebruik maken. Dankzij schuifwanden kunnen de ruimten in het gebouw flexibel worden gebruikt. Door het gebouw beter te isoleren, is het dankzij de lagere energie- en onderhoudskosten die het oplevert ook duurzaam verbeterd. Bovendien levert het kleine wijkcentrum minder geluidsoverlast op voor de omwonenden omdat de afstand tot de omliggende woningen.

Locatie

Vlasakkers 10
8022 PZ Zwolle

Gemeenschapshuis 't Erf

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

Dit gemeenschapshuis is in 2010 gerenoveerd.

Locatie

Kapelaan Nausstraat 5
5987AR Egchel

BewonersBedrijf De Hambaken

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

Bewoners in deze wijk willen een BewonersBedrijf oprichten van en voor wijkbewoners. Dit experiment van het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) wordt gesponsord door het Ministerie van BZ, het fonds Werken aan Wonen en de Postcode Loterij. Het voorstel gaat uit van een lunchroom en ruimteverhuur in het voormalige buurthuis Noorderpoort. Momenteel is er geen horecagelegenheid in de Hambaken, terwijl er wel behoefte aan is. De stichting wil starten met een lunchroom. Ook zijn er in de voormalige Noorderpoort kantoorruimtes, een (vergader)zaal en spreekkamertjes. Het gebouw leent zich daarom goed voor diensten aan en werkruimte voor kleine ondernemers. Hierdoor zijn er voor de ondernemer geen vaste lasten voor huisvesting. Wijkbewoners krijgen voorrang en voordelen. De zaal is ook geschikt voor feesten. De bestemmingen kunnen naar verwachting in 2014 zonder subsidie draaien.

Locatie

Wielsem
5231BV Den Bosch

Wijkcentrum 't Middelpunt

Soort onderneming: 

Locatie

Spinetpad 2
3822 DT Amersfoort

Orca

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

Wijkcentrum Orca, in de wijk Orden, beschikt over diverse grotere en kleinere zalen. 
De zalen zijn met name geschikt voor vergaderingen en kleine verenigingen tot ongeveer 30 personen. De grote zaal is bijvoorbeeld zeer geschikt voor volksdansen of gymnastiek. Maar de grote zaal is ook goed bruikbaar voor vergaderingen en bijeenkomsten met maximaal 100 personen.

Locatie

Germanenstraat 360
7312 JJ Apeldoorn

Het Appél

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

Het wijkcentrum beschikt over twee verschillende zalen met laminaat vloer die uitermate geschikt zijn om te dansen,
cursussen, workshops en vergaderingen. Het wijkcentrum is niet geschikt voor feesten of partijen.
De helft van het pand is in gebruik door Stichting Philadelphia.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de zalen en prijzen? Neem dan contact met ons op.

Locatie

Aristotelesstraat 3
7323 MH Apeldoorn

De Stolp

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

Bij winkelcentrum de Eglantier, in het hart van wijk de Maten, vindt u wijkcentrum De Stolp. Het is een mooi multifunctioneel centrum waar u allerlei activiteiten kunt organiseren.
De mogelijkheden variëren van een feestavond, een vergadering of een workshop. In De Stolp zijn altijd beheerders aanwezig en er is een uitgebreide horecavoorziening. Neem voor meer informatie over Wijkcentrum De Stolp contact met ons op.

Locatie

Violierenplein 101
7329 DR Apeldoorn

Dok Zuid

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

dok Zuid is een 'Kulturhus' in Apeldoorn Zuid en bied functies op het gebied van wonen, gezondheid, onderwijs en ontspanning.
Een onderdeel van dok Zuid is Wijkcentrum dok Zuid. Een ontmoetingsplek met diverse grote en kleine zalen, een horecagelegenheid en toegang tot het atrium (binnentuin).

Locatie

1e Wormenseweg 460
7333 GZ Apeldoorn

+Punt Orden - Alles op Orden(n)!

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

+Punt Orden heeft de buurt veel te bieden: een gezellige inloopmogelijkheid met koffie en thee, maatschappelijke dienstverlening door MD Veluwe, spelotheek de Speelrand, vrijwilligersactiviteiten voor en door buurtbewoners, een wijkagent en informatie en advies door de klantadviseurs van de Woonmensen.

Buurtbewoners kunnen het +Punt ook gebruiken als vergaderruimte, repetitieruimte of als muziekstudio. Met de komst van het +Punt heeft de buurt “alles op orde(n)”.

Locatie

Germanenlaan 370
7312 JJ Apeldoorn

Buurtcentrum de Leeuw: Huis van de Buurt

Soort onderneming: 
Omschrijving: 

Buurtcentrum de Leeuw wil een Huis voor en door de buurt zijn. Een plek waar buurtbewoners elkaar makkelijk ontmoeten en waar u samen met anderen activiteiten kunt bezoeken of zelf een nieuwe activiteit kunt opstarten. In de Leeuw is onder meer een informatiepunt, een WMO-loket, een inloopspreekuur van Mitros, een opvoedspreekuur, een peuterspeelzaal en een buitenschoolse opvang gehuisvest. Er vinden allerlei activiteiten plaats: cursussen, ontspanning, creatief, bewegen, ontmoeten, samen eten, etc. Tijdens de openingstijden is het buffet geopend voor koffie, thee, etc. en kunt u gratis gebruik maken van internet. Op de leestafel liggen kranten en tijdschriften voor u klaar.

Een overzicht van activiteiten vindt u in het Programma de Leeuw (actueel overzicht) De activiteiten in de Leeuw worden mede mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers. Dit maakt het een echt ‘Huis van de buurt’: door en voor bewoners. Zij worden ondersteund door het beheerteam van de Leeuw.

Locatie

Samuel van Houtenstraat 1
3515 EA Utrecht

't Huukske

Soort onderneming: 

Locatie

Mauritsstraat 22
6812 BS Arnhem

Wijkcentrum Overdie

Soort onderneming: 

Locatie

Ruusbroechof 97
1813 BG Alkmaar

Wijkhuis West

Soort onderneming: 

Locatie

Lucasplein 3
4730 HX Roosendaal

Wijkcentrum Het Klokhuis

Soort onderneming: 

Locatie

Weberstraat 2
3816 VC Amersfoort

Pagina's

Abonneren op Buurt-en wijkactiviteiten

Snel naar

Partner worden?

Corona

Over welke techniek zou je meer willen weten?