LinkedInYouTubeTwitter

Warmteopslag in zwemwater

ZwembadIn 2022 zijn in zwembad Swimfun in Joure 2.100 zonnepanelen en twee warmtepompen geïnstalleerd. Dat heeft geleid tot 70% energiebesparing. De stroom die vanwege netcongestie niet mag worden teruggeleverd, wordt gebruikt om het zwembadwater een paar graden extra op te warmen. Daar teert het zwembad dan op in op momenten dat er minder energie beschikbaar is. Zo dient het zwembad als warmtebuffer.  

Exploitatiekosten flink lager

De verduurzaming van Swimfun is een initiatief van de gemeente Fryske Marren. De gemeente nam dit initiatief omdat Swimfun “met afstand de grootste verbruiker van energie” in de gemeente is. Om de investeringen te kunnen bekostigen heeft de gemeente de (kostprijsdekkende) huur verhoogd met en bedrag tussen de € 140.000 of € 180.000. per jaar. Hier staat een besparing op de energierekening van Swimfun tegenover. In 2023 was die ongeveer €380.000 lager.

Voor de verduurzaming van Swimfun is gebruik gemaakt van een SDE+ subsidie. De uitbetaling daarvan vindt plaats over een periode van 15 jaar. In het eerste jaar ging dat om een bedrag van ca. € 42.000, -

Tevreden

Dietha Paauw, directeur Swim&Sportfun, vertelt in een video ontzettend blij te zijn dat de met start van de verduurzaming van hun accommodatie door de gemeente en het resultaat.

 

 

Meedoen? Dat kan

Deel ook je kennis en ervaring met netcongestie in relatie tot maatschappelijke vastgoed. Kijk op onze site naar de reeds verzamelde informatie en stuur je aanvullingen, voorbeelden en vragen naar nieuws@bouwstenen.nl

Image
Yes you can

Meer informatie

  • Artikel: Een zwembad kan ook een accu voor energieopslag zijn (Friesch Dagblad, februari 2024)
  • Nieuwsbericht: Stekker in verduurzaming: temperatuur swimfun kan op 31 graden blijven (Groot, oktober 2022)
  • Programmabegroting: Bijlage 1: Vragen en Antwoorden programmabegroting (De Fryske Marren, 2023)
  • Webinfo: Netcongestie (Bouwstenen)

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.