LinkedInYouTubeTwitter

Utrechts vastgoed toch niet gasvrij

De gemeente Utrecht leverde bij renovaties van haar eigen vastgoed de gebouwen gasloos op. Eind mei 2024 liet de gemeente deze standaard vallen. De gebouwen blijven voorlopig aan het gas en worden niet aardgasvrij, maar wel ‘aardgasvrij-ready’ opgeleverd. 

UtrechtGeen kosten voor accu’s

Door het eigen vastgoed aardgasvrij-ready te maken en de laatste stap naar aardgasvrij uit te stellen, wil de gemeente de druk op het stroomnet beperken. Daarnaast moet het de gemeente op financieel gebied meer ruimte bieden. Om een project aardgasvrij op te leveren moeten er accu’s geleased worden. Door de renovatieprojecten aardgasvrij-ready op te leveren, hoeven deze kosten niet te worden gemaakt.

Gemiddeld € 330.000,- per schoolDennis

Volgens de voerder van wethouder Dennis de Vries gaat het daarbij om een flink bedrag dat hiermee wordt bespaard. “De kosten voor accu’s per schoolgebouwen in de periode 2024 tot 2029 zijn ingeschat op € 66.000 per jaar. We verwachten dat er vanaf 2029, als de geplande hoogspanningsstations en trafohuisjes zijn opgeleverd, weer wat meer ruimte op het elektriciteitsnetwerk beschikbaar komt. In 5 jaar tijd ben je dan gemiddeld ongeveer € 330.000 per schoolgebouw kwijt.” 

Meer gasgeneratoren

De bedragen zijn gemiddelden. Of er na 2029 wel voldoende capaciteit op het net beschikbaar is om de gebouwen all electric te maken en de renovatie standaard weer in te voeren is ook nog maar de vraag. Utrecht hoopt wel in 2040 energieneutraal te zijn met haar vastgoed. Voorlopig blijft ze met de gemeentelijke panden nog aan het gas. Ook elders in Utrecht, Gelderland en Flevoland worden gasgeneratoren ingezet. Dit om te voorkomen dat nieuwbouwwijken niet opgeleverd kunnen worden.

Geen aansluiting kleinverbruik

Het laten vallen van de renovatie standaard is een duidelijk gevolg van net congestie. De kans is aanzienlijk dat de gemeente naar congestiefase 2 gaat. Dat zou betekenen dat er, naast de wachtlijst voor grootverbruikaansluitingen, ook voor kleinverbuikaansluitingen een wachtlijst ontstaat. Dit leidt ertoe dat de bouw van een huis, de verzwaring van een huisaansluiting voor een warmtepomp en het plaatsen van een laadpaal niet meer mogelijk zijn. De stad gaat op slot, met negatieve gevolgen voor de economie, het woon- en leefklimaat, welzijn en welvaart, stelt de gemeente in haar voorjaarsnota 2024. 

 

 

Meedoen? Dat kan

Deel ook je kennis en ervaring met netcongestie in relatie tot maatschappelijke vastgoed. Kijk op onze site naar de reeds verzamelde informatie en stuur je aanvullingen, voorbeelden en vragen naar nieuws@bouwstenen.nl

Image
Yes you can geel

Meer informatie:

  • Raadsbrief: Gevolgen Netcongestie en tijdelijke maatregel renovatieprojecten maatschappelijk vastgoed (B&W, 2024)
  • Voorjaarsnota (Gemeente Utrecht, 16 mei 2024)
  • Webinfo: Netcongestie 
  • Artikel: Elk project start met de energievraag (Schoolfacilities, mei 2024)
  • Nieuwsbericht: Ook Flevoland en Gelderland grijpen terug op gas vanwege krap stroomnet (NOS, juli 2024)

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.