LinkedInYouTubeTwitter

2406 Netcongestie, passief bouwen & van het gas af

Ook toevallig. Net op de dag dat het netwerk verduurzamen in de Rooie Cent bijeenkomt (19 juni 2024) komt Stedin langs om te kijken waar de nieuwe elektra kabels en gasleidingen moeten komen. Binnen praten we over netcongestie, passief bouwen en hoe we van het gas af kunnen.

Image
Stedin

Seinen op rood

We zien van alles op ons afkomen. De voortgang van de verduurzaming staat zwaar onder druk. We hebben te maken met netcongestie (op gas blijven), het ravijn jaar (vertraging), onvoldoende zicht op de exploitatie (waardoor niet altijd de beste oplossing wordt gekozen),  de menskracht (door verloop en inhuur weinig continuïteit en opbouw), allerlei pop up’s (politiek, onduidelijke besluitvorming), wetten en regels (stapelen zich op, veel administratie) en te veel ambities, convenanten en handtekeningen. Zonder betere aandacht voor de uitvoering gaan we de doelen niet halen. Alle seinen staan op rood.

Overtuigend verhaal over passief bouwen

Carl-Peter Goossen weet alles over passief bouwen en kan daar met veel passie over vertellen. De schoolvoorbeelden, met kinderen als kachel, de kWh/m2/jaar, euro’s en amperes vliegen ons om de oren. Hij switcht van de ene naar de andere presentatie en gaat van inhoud naar proces en net zo gemakkelijk weer terug. We kunnen hem niet altijd volgen, maar het is een overtuigend verhaal, waar ook collega’s van zullen smullen. 

Eigen verhaal maken

We hebben echter ook een eigen verhaal nodig. Waarmee kunnen we anderen meenemen in dit verhaal? De hoofdpunten daarvan formuleren we na de lunch.

  1. Veel minder energiegebruik (beleidsdoel)
  2. Oplossing voor netcongestie (kleine aansluiting is voldoende)
  3. Veel lagere exploitatiekosten (die je contant kan maken zodat je aan de voorkant meer kan investeren. Met iedere € 10.000,- energiebesparing kan je aan de voorkant € 250.000 besparen volgens Carl-peter)
  4. Meer (bestaans) zekerheid (van € 7 naar € 14 is beter dan van € 200 naar € 400 bij verdubbeling van de energiekosten)
  5. Veel kleinere installaties (minder installatiegedoe en -kosten).

Zicht op voortgang

Na de lunch duiken we in het Bouwstenen ontwikkelwerk rond begroten en verantwoorden. Doel is zowel lokaal als landelijk zicht te geven op de voortgang van de investeringen (en de investeringsbehoefte), zonder rompslomp. We zoeken samen naar een manier om dat op duurzaamheid te doen. Panden van het gas af (sluit aan op beleidsdoel maar wat zegt het), percentage groene stroom (100% toch maar wat zegt dat), labels (zeggen niets, maar communiceert wel lekker makkelijk), feitelijk energiegebruik (het best maar data niet altijd beschikbaar), CO2 (veel berekening, veel verschillende lijnen) of MPG. We zijn allemaal zoekend. 

Handige tabel en tool

Misschien ook laten zien wat je niet weet. Zo komen we op een tabel voor het energiegebruik per m2/jr. Eerst de norm (Parisproof), het echte gebruik en het percentage m2 waarop dit gebruik is gebaseerd. Dan laten we ook zien dat er op het gebied van data nog moet gebeuren (veel). Een wettelijke plicht kan helpen maar laat het dan wel een goede zijn. Evelien heeft een redeneerlijn om de CO2 te berekenen. Handige dashboards kunnen ons helpen en Dennis denkt dat we dit data-probleem over 4 jaar niet meer hebben. AI gaat ons helpen. Wat ook helpt is te kijken van welke panden de gemeente de energierekening betaalt. Heeft de gemeente die allemaal nog in eigendom.

 

Dit en nog veel meer komt over tafel en over de bar. Want ja, er is ons een borrel beloofd. Met het nodige 0.0 bier achter de kiezen gaan we richting huis.
 

 

Wat volgt?

Bouwstenen gaat een vervolgbijeenkomst organiseren over passief bouwen en leuk als we de volgende bijeenkomst ook met RVB kunnen doen.

 

We horen graag wie er (nog meer) in de appgroep wil zodat we elkaar snel weten te vinden. En ook als je mooie verhalen hebt of succesjes te delen dan horen we het graag. Dit kan via nieuws@bouwstenen.nl

Meer info