LinkedInYouTubeTwitter

Verwarrend nieuws

DuurzaamBeetje verwarrend; het nieuws over de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed in de media. Zijn de doelstellingen uit het Energie-akkoord nu wel, grotendeels of bij lange na niet haalbaar?  

 

Enerzijds hebben we een artikel in Binnenlands Bestuur eind mei 2017. Uit een steekproef onder veertien gemeenten (niet helder welke) zou blijken dat verantwoordelijke wethouders twijfelen aan het realiteitsgehalte van hun doelstellingen. Gebrek aan geld en personele capaciteit zouden de reden zijn waarom zij hun doelstelling niet kunnen halen. Anderzijds komt de Bank Nederlandse Gemeenten in hetzelfde nummer met de opmerking dat geld het probleem niet kan zijn. 

 

Judith van Nuland, BredaBreda koploper

Diverse wethouders denken slechts 25% van hun doelstelling te kunnen realiseren. De wethouder van Breda denkt dat 75% haalbaar zou moeten zijn, is te lezen in Binnenlands Bestuur. Breda investeert boven op het onderhoudsbudget, € 18,6 miljoen extra voor het energiezuinig maken van 69 van haar gebouwen, waarvan 90% rendabel.

 

Nog geen landelijk beeld

Het is lastig dergelijke berichten te duiden. Binnen Bouwstenen zien we gemeenten als Breda flinke slagen maken als het om verduurzaming gaat. Allemaal koplopers? Wat betreft corporatiewoningen lijken de doestellingen (ook) niet haalbaar, blijkt uit verschillende rapporten die Minister Plasterk 6 juni naar de Tweede Kamer stuurde. "Rijksbeleid loop uit op een mislukking", stond 7 juni 2017 in Cobouw te lezen. We zijn benieuwd naar de stand in het land als het om maatschappelijk vastgoed gaat en wat er volgens u moet gebeuren om de bestuurlijke ambities waar te kunnen maken. Reageren op deze vraag onder dit bericht kan en mag.  

 

 


Ook meedoen?

Judith van Nuland, projectleider verduurzaming gemeentelijk vastgoed bij Breda (zie foto), draait mee in het gemeentelijk netwerk rond de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed. Werkt u bij een gemeente? Dan kunt u ook meedoen. 

 

 

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.