LinkedInYouTubeTwitter

Profijt van voorzieningen

Lagere en hogere inkomens profiteren meer van publieke voorzieningen dan middeninkomens, blijkt uit SCP-onderzoek. En de bieb is dé plek waar allerlei mensen samenkomen.

 

Het onderzoeksrapport ‘Voorzieningen verdeeld, Profijt van de overheid’ van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), kwam eind februari 2017 uit. Het handelt voor een groot deel over de inkomensverdeling in Nederland. De belangrijkste conclusie daarbij is dat bij de herverdeling van inkomen het solidariteitsprincipe van de overheid duidelijk zichtbaar is. Hoe rijker je bent, hoe meer je mag/moet bijdragen.

 

Omslag 'Voorzieningen verdeeld; Profijt van de overheid'Middeninkomens minst profijt
Een deel van de herverdeling vindt plaats via de financiering van collectieve voorzieningen op het gebied van zorg, onderwijs, wonen, sport, cultuur en vervoer. Ook daar deed het SCP onderzoek naar.

 

Het onderzoek leert ons dat vooral de middeninkomens aandacht vragen als het gaat om het gebruik van deze voorzieningen. Zij krijgen minder huursubsidie of hypotheekrenteaftrek, maken minder gebruik van jeugdzorg en hoger onderwijs en ook minder van de voorzieningen rond sport, cultuur en recreatie. Hierdoor bestaat het risico dat ze hier ook niet meer voor willen betalen (minder draagvlak).

 

Grote verschillen
Verder toont het onderzoek dat de situatie per huishouden sterk kan verschillen. Iemand met een klein pensioen die volop gebruik maakt van huursubsidie, zorg, bibliotheek en buurthuis en geen auto rijdt heeft veel meer profijt van de overheid dan een gezin met een laag inkomen en opgroeiende kinderen, waar geen geld voor sport, cultuur en recreatie overblijft. Eenoudergezinnen met een bijstandsuitkering hebben het wat dit betreft zwaar.

 

Ontmoeten
Leuk om te weten is dat, hoewel er niet zoveel geld in omgaat, alle inkomensgroepen gebruik maken van culturele vorming en openbare bibliotheken. Bij sport en onderwijs is meer sprake van segregatie. Lage inkomens maken meer gebruik van speciaal onderwijs en jeugdzorg en hoge inkomens meer van hoger onderwijs. De bibliotheek  is dé plek waar allerlei mensen (en inkomens) samen komen, net als bij de supermarkt.


 

Ook meedoen?
Binnen Bouwstenen houdt het netwerk Beleid en Vastgoed zich bezig met dit thema. Aanmelden kan hier.

 

 

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.