LinkedInYouTubeTwitter

Overzicht begint bij inzicht

Kees Vendrik, Algemene RekenkamerDe Algemene Rekenkamer vindt dat de publieke sector haar vastgoeddata beter op orde moet brengen. Dan kunnen bestuurders betere beslissingen nemen, aldus collegelid Kees Vendrik tijdens de Bouwstenendag op 1 december 2016.

 

Kees Vendrik: “In tijden van transitie en onzekerheid wordt de verkoop van vastgoed gezien als mogelijkheid om het hoofd financieel boven water te houden. Daardoor kunnen de oorspronkelijke maatschappelijke intenties in gevaar komen en dat levert risico’s op, bijvoorbeeld in de zorg. Goed overzicht in de portefeuille is essentieel, want overzicht is het begin van inzicht.”

 

Kees Vendrik aan het woord tijdens de NajaarsbijeenkomstFrictie tussen ambitie en bekostiging
Vendrik signaleert frictie tussen idealen en financiën. Ouders, personeel en leerlingen beoordelen een school gemiddeld met een zesje. De staatssecretaris wil dat dat hoger wordt, maar stelt nauwelijks eisen aan de functionele eigenschappen van de gebouwen. Die hoge ambitie moet bovendien tot stand komen in een huisvestingsstelsel dat geen prikkels geeft om zo doelmatig mogelijk te opereren. Het maatschappelijk doel (de ambitie) komt dus in conflict met het financiële doel (de bekostiging). Dan is het niet zo vreemd dat scholen niet meer dan een zesje scoren, aldus Vendrik. Hij vreest dat als er niets gebeurt, dat zesje snel nog minder wordt.

 

Regel je data
Wat goede besluitvorming echt hindert is het gebrek aan basale gegevens. Gemeenteraden hebben geen inzicht in de relevante aspecten van de schoolgebouwen. Ook landelijk is dat inzicht er niet en dat stoort Vendrik. “Een eeuw geleden hebben we in heel Nederland afgesproken dat we één tijd hebben. Regel dan als openbaar bestuur ook dat je stappen zet om je data te organiseren. Zo moeilijk is dat niet, en je hebt er zoveel aan.”

 

Samen, verbinden en leren
Informatie over de structurele en incidentele kosten en opbrengsten van panden stelt bestuurders in staat ook de maatschappelijke context expliciet te benoemen, daar een prijskaartje aan te hangen en pas dan een keuze te maken. Samenwerking en verbinding met publieke en maatschappelijke partners is een andere randvoorwaarde voor een goede afweging. “De perfecte overheid bestaat niet, maar we gaan wel uit van een overheid die wil leren. Dat kan alleen maar als je de deur opent, de bril even afzet, elkaar diep in de ogen kijkt, over de grenzen van de eigen sector heen. Zeker bij publiek vastgoedbeheer is dat een essentiële notie.”

 

Meer informatie

 

Meedoen?
Zie dit overzicht van netwerken om bij aan te haken en lees hier hoe u partner kunt worden.

 

Quick scan bijeenkomsten
Samen met gemeenten, scholen, VNG, PO-Raad en VO-Raad organiseren we bijeenkomsten waarbij gemeenten en scholen ieder voor zich kijken waar ze nu staan met het vastgoedmanagement en wat hun volgende stap zou kunnen zijn. Gemeenten en scholen zijn welkom op één van de volgende dagen:

 

 

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.