LinkedInYouTubeTwitter

Wetsvoorstel nieuwe scholen in de maak

Wet moet werkenStaatssecretaris Dekker wil meer ruimte bieden aan nieuwe scholen. Er is een wetsvoorstel in de maak met daarbij veel aandacht voor de praktische uitwerking. Meepraten kan nog.

 

Naar verwachting wordt het wetsvoorstel begin 2017 aangeboden aan de Tweede Kamer. Doel van de wet is dat het onderwijs beter aansluit bij de wensen van de samenleving. Het is niet de bedoeling oude scholen te sluiten. Ook bestaande scholen kunnen nieuwe scholen stichten.

 

Ruimte in bestaand bestel
Staatssecretaris Sander Dekker, OCWDe nieuwe wet zou vooral ruimte moeten bieden aan andere type en vormen van onderwijs en aan richtingen die nu niet benoemd zijn. Veel blijft ook hetzelfde. Zo komen er (vooralsnog) geen wijzigingen in de onderwijsdoelen, de stichtingsnormen, de bekostiging, de samenwerking voor speciaal onderwijs in regionaal verband en de wijze waarop de huisvesting wordt geregeld.

 

Diverse initiatiefnemers willen graag meer ruimte, zodat ook kleine scholen meer kansen krijgen en ze vrijer zijn in de keuze van vestiging en huisvesting. Ook de PO-Raad pleit voor méér vernieuwing, waaronder aanpassing van de bekostiging. Zij zet in op één bedrag per leerling. Een stelselaanpassing zou volgens de PO-Raad de ongelijkheid in de regio's moeten oplossen en meer ruimte moeten bieden aan maatwerk en kansen voor kleinschalig onderwijs dicht in de buurt.

 

Meedenken kan
Komende periode vinden verspreid door het land consultatie-bijeenkomsten plaats vanuit het Ministerie van OCW, waarin belanghebbenden kunnen meedenken over de uitwerking van het instrumentarium waarover in de wet wordt gesproken. Het gaat daarbij om zaken als: "Hoe moet een ‘Startformulier’ eruitzien? Moeten er richtlijnen komen voor het gesprek tussen initiatiefnemers, gemeenten en bestaande scholen? Kunnen gemeenten met de uitwerking uit de voeten als het om huisvesting gaat?"

 

De eerste bijeenkomst in Amsterdam heeft inmiddels plaatsgevonden. Er komen nog bijeenkomsten in Eindhoven, Meppel, Lansingerland en Goes. Ook vanuit Bouwstenen willen we graag meedenken, vooral vanuit het oogpunt van voorzieningenplanning, accommodatiebeleid, huisvesting en vastgoed.

 

 


Meedoen?

Tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen op 1 december komen gemeenten, scholen en andere partijen samen. Ook de VNG, PO-Raad en VO-Raad zijn die dag aanwezig.

 

Op de agenda staan diverse onderwerpen die de samenwerking tussen gemeenten en onderwijs raken, maar misschien ook een mooie gelegenheid om rond dit thema met elkaar van gedachten te wisselen. Bij voldoende belangstelling organiseren we hierover een sessie. Geef in dit geval bij uw aanmelding aan dat u speciaal ook over dit onderwerp in gesprek wilt. U kunt zich hier aanmelden.

 

 

Meer informatie

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.