LinkedInYouTubeTwitter

Kosten-baten afweging

Algemene Rekenkamer

Worden kosten en baten van maatschappelijk vastgoed voldoende tegen elkaar afgewogen of kan het beter? Op 1 december 2016 houdt Kees Vendrik, collegelid van de Algemene Rekenkamer, ons een spiegel voor.

 

Dat doet hij vanuit vijf jaar rekenkameronderzoek naar vastgoed van de (Rijks)overheid, onderwijshuisvesting en zorgvastgoed.

 

Kees Vendrik, Algemene RekenkamerKosten en baten afwegen

Scholen, buurthuizen, musea, zorginstellingen, politiebureaus… Vastgoed vervult een belangrijke rol in onze samenleving. Dit maatschappelijk vastgoed wordt veelal gefinancierd met publiek geld, bevat publiek vermogen én is er voor het maatschappelijk belang. Maar wordt het vastgoed ook goed beheerd, is het toegesneden op de wensen van de gebruikers en wordt er bij aanschaf, verkoop en renovatie een goede prijs betaald? De afweging tussen de maatschappelijke doelen en financiële kosten en opbrengsten mag wel wat explicieter worden gemaakt, vindt de Rekenkamer.

 

Onderzoekslijn ‘vastgoed in de publieke sector’

Met de onderzoekslijn ‘Vastgoed in de publieke sector’ wil de Algemene Rekenkamer bijdragen aan verantwoord vastgoedbeheer door het Rijk én daarmee verbonden instellingen 'op afstand', zoals zorg- en onderwijsinstellingen. De afgelopen jaren heeft de Algemene Rekenkamer onder meer gepubliceerd over schoolgebouwen in het primair en voortgezet onderwijs, het Rijksvastgoedbedrijf en huisvesting Nationale Politie, de vastgoedplannen van Defensie en zorgvastgoed. Daarnaast doet de Algemene Rekenkamer momenteel onderzoek naar vastgoedbeheer bij universiteiten.

 

Kees Vendrik

Kees Vendrik is sinds 2011 collegelid van de Algemene Rekenkamer. Daarvoor was hij onder meer lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks en programmaleider/chef politieke programmering bij politiek-cultureel centrum De Balie. Hij is tevens lid van de begeleidingscommissie van het Planbureau voor de Leefomgeving en lid van de Raad van Toezicht van het muziekgebouw TivoliVredenburg in Utrecht.

 

 


Meedoen?
Kom naar de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen op donderdag 1 december a.s. U kunt zich hier aanmelden.

 

 

 

Meer informatie

De website van Bouwstenen:

 

Overige websites:

  • De website van de Algemene Rekenkamer
  • De website van de NVRR; Nederlands Vereniging voor Rekenkamers & Rekenkamercommissies

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.