LinkedInYouTubeTwitter

Bijzondere vakkennis vereist

Vakmanschap-meesterschapVastgoed wordt steeds professioneler opgepakt. Erwin van Proosdij, hoofd Vastgoedbedrijf Enschede, vertelt wat dat vraagt van professionals in de publieke sector.

 

Zelf deed Erwin van Proosdij een Master in Real Estate Management aan de University of Greenwich. Nu geeft hij, naast zijn baan, les aan de opleiding Asset Management Gemeentelijk Vastgoed die op 1 november 2016 bij de ASRE van start gaat.

 

Boeiend vak

Van Proosdij vindt zijn vak heel boeiend omdat de gemeentelijke portefeuille allerlei soorten vastgoed bevat en even zoveel typen huurders. Daarbij werkt hij samen met verschillende partners in de stad en geeft het politieke aspect nog een extra dimensie aan het vak. De gemeentelijke asset manager moet van alle markten thuis zijn.

 

Sensitiviteit

Van Proosdij: “Hij of zij moet de brug kunnen slaan tussen strategie en operatie, daarbij hoort: politieke en maatschappelijke sensitiviteit, een goed analytisch vermogen, in staat zijn om relaties op alle niveaus binnen en buiten de organisatie te onderhouden en een klantgerichte en klantvriendelijke houding. De asset manager zorgt ervoor dat de juiste argumenten op tafel komen om een afweging te maken en een goed besluit te nemen.“


Meer dan een cursus

In het maatschappelijk vastgoed staan zoveel belangen op het spel dat een eenvoudige cursus van een paar dagen tegenwoordig vaak niet meer volstaat. Ook gezien de risico’s is een stevige achtergrond noodzakelijk. Naast de nieuwe opleiding Asset Management Gemeentelijk Vastgoed zijn er nog niet echt veel opleidingen voor de publieke sector. Ook dat moet zich nog ontwikkelen.

 

Academisch niveau

Ingrid Janssen van TIAS: “Professionals uit het maatschappelijke domein kunnen bij ons instromen in een MRE programma; een stevige vastgoed-opleiding op academisch niveau. Ongeveer eenderde van de deelnemers aan deze opleiding komt uit de publieke sector, zoals het Rijksvastgoedbedrijf en grote gemeenten. Naast het MRE programma bieden we een kort programma voor de corporatiesector. Gezien alle ontwikkelingen kan ik me voorstellen dat er de komende jaren meer opleidingen bij komen."

 

Bekostiging en verantwoording

Ook binnen Bouwstenen klinken steeds meer geluiden dat bij maatschappelijk vastgoed echt andere competenties vereist zijn dan bij winkels en kantoren. Stenen zijn stenen, maar de context waarin het vak moet worden uitgeoefend is totaal anders. Denk bijvoorbeeld aan de regels rond bekostiging en verantwoording, de wijze waarop een huurprijs moet worden berekend, optimalisatie van het maatschappelijk rendement en portefeuillemanagement in een politieke omgeving.  

 

Ontwikkeling vakgebied

Diverse professionals in het publieke domein zijn daarom op basis van hun eigen vastgoedkennis aan het ontwikkelen geslagen en brengen dat in Bouwstenenverband samen. Deze professionals spelen een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van het vak en verspreiden dat, net als Erwin van Proosdij, weer verder via diverse cursussen, opleidingen en netwerken. Zo ontstaat een mooie wisselwerking tussen de opleidingen en de beroepspraktijk.

 

Meer informatie

Het volledige interview met Erwin van Proosdij, door ASRE.

 

Over de opleidingen die binnenkort van start gaan en andere activiteiten bij:

ASRE

TIAS

 

Bouwstenen

 

Verder

 

 


Najaarsbijeenkomst
Bouwstenen op 1 december 2016 met alle ontwikkelingen op een rij.

 

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.