LinkedInYouTubeTwitter

De stad als plek om te leren

Interieur lezenBibliotheek, kantoor en onderwijsgebouw gaan steeds meer op elkaar lijken, zegt architect Francine Houben in haar lezing over de leeromgeving van de toekomst tijdens de Architectuur Biennale. Wordt elk gebouw een 'alleskunner'? 

 

Architect Francine Houben sprak over de leeromgeving van de toekomst in een lezing op uitnodiging van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR). Daarin benadrukt ze dat de gebouwde omgeving een leven lang leren moet faciliteren.

 

Francine HoubenMeer investeren in bibliotheken

Houben ziet bibliotheken als de spil van de nieuwe stedelijke economie. “De gemeente moet zich ervan bewust zijn dat bibliotheken een belangrijke economische en maatschappelijke rol vervullen in de nieuwe bottom-up economie van zzp’ers en kleinschalige initiatieven. In plaats van te bezuinigen op bibliotheken, moet er juist in vernieuwing geïnvesteerd worden.”

 

Steeds minder verschillen

Ze voorziet dat steeds meer gebouwen qua functie op elkaar gaan lijken. “Omdat ze moeten beantwoorden aan dezelfde soort behoeften. Ook binnen kantooromgevingen en bedrijven moet je een omgeving scheppen waarin mensen gestimuleerd worden te blijven leren. Op bepaald niveau verschilt de functie van gebouwtypologieën steeds minder.”

 

Alleskunner of specifieke voorziening

Daar waar Houben spreekt over leren zou je het ook over ontmoeten kunnen hebben. Veel publiek gefinancierde organisaties, scholen, sportverenigingen, bibliotheken, cultuurcentra, zorgcentra en kerken, maar ook winkels en horecagelegenheden willen graag dé centrale plek van dorp of buurt zijn. Maar leiden meer ontmoetingsplekken niet juist tot minder ontmoetingen? En wat worden we wijzer van brede voorzieningen, die alles kunnen en steeds meer op elkaar gaan lijken?

 

Meer informatie

 

Bouwstenen-activiteiten

  • Op woensdag 15 juni verdiept het netwerk Vaklui in Vastgoed zich in ‘Het Eemhuis: de bibliotheek en haar bewoners’. Nieuwe vakmannen en -vrouwen zijn welkom om kennis te maken.
  • Volop gelegenheid u te verdiepen in 'alleskunner' IKC Ulft, tijdens de Open Dag op 21 juni. Helemaal gratis!
  • Ontmoeting in de buurt’ is 8 juli onderwerp van gesprek voor het netwerk Gemeenten, voorzieningen en vastgoed; speciaal voor beleidsmedewerkers en kennismakers.

 

Voorzieningen

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.