LinkedInYouTubeTwitter

Meer vaart in transformatie

ZorgvastgoedLeegstaand zorgvastgoed zou goed kunnen worden gebruikt voor de huisvesting van vergunninghouders, maar komt niet snel genoeg van de grond. Betrokkenen zoeken oplossingen.

 

De leegstand in het zorgvastgoed stijgt. Deze gebouwen, waar altijd al in is gewoond, zouden snel en eenvoudig als huisvesting voor vergunninghouders kunnen worden ingezet, maar het gaat niet snel genoeg. Er wachten momenteel zo’n 13.000 vergunninghouders op een plekje. 

 

Veel belemmeringen
Er zijn allerlei belemmeringen, blijkt uit onderzoek van Opnieuw Thuis en een ronde langs Bouwstenen-relaties:

  • Zorgaanbieders zijn druk met andere zaken, waaronder interne bedrijfsvoering, inkoop van zorg en reorganisaties die momenteel op grote schaal plaatsvinden.
  • De combinatie met bestaande zorgfuncties in een gebouw of op een terrein met meerdere panden is niet altijd ideaal.
  • Zorgaanbieders willen verkoop, gemeenten willen huren en een goede exploitant die ook het vertrouwen van de gemeente heeft is lang niet altijd te vinden. Woningcorporaties zijn in deze ook niet in alle opzichten de meest geëigende partij.
  • Zorgaanbieders willen geen aanspreekpunt voor de buurt zijn bij overlast. Ook al is dat niet hun verantwoordelijkheid, het is wel hun relatie.
  • De kwaliteit van het gebouw (asbest/oude installaties) bemoeilijkt het hergebruik, net zoals eisen voor brandveiligheid of parkeernormen.
  • Regelgeving en beleid bemoeilijken de opgave. Hier gaat het ook over de regels in de Wet Toelatingen Zorginstellingen (WTZi), de beleidsregels verhuur en/of verkoop Zorgvastgoed, de werkwijze van het College Sanering Zorginstellingen en regels rond de bestemmingsplannen.
  • Het gemeentelijk versnellingsarrangement wordt niet als snel ervaren en de samenwerking met de gemeente is niet altijd optimaal. Zorgaanbieders ervaren dit als een bestuurlijk/ambtelijk ontmoedigingsbeleid.
  • Bovendien heeft de zorginstelling vaak te maken met banken en/of borg-instellingen (hypotheek/borging) die ook beperkingen opleggen t.a.v. het gebruik van voormalig zorgvastgoed.

 

Transformatie tot wonenTo do en checklist
Toch zijn er ook zorginstellingen die er wel in slagen zorgvastgoed te transformeren naar huisvesting voor vergunninghouders, bijvoorbeeld St. Zorgcombinatie Marga Klompé. Zij huisvesten nu vergunninghouders en asielzoekers op een voormalige zorglocatie in Winterswijk.

 

Bbn adviseurs maakte voor Opnieuw Thuis een checklist voor de transformatie van zorgcentrum tot woongebouw, voor o.a. nieuwe statushouders. Aan bod komen sociale en omgevingsfactoren, huisvestingsfactoren en wet en regelgeving rond transformatie. Maar de echte oplossing om zorgvastgoed snel en grootschalig in te zetten voor de huisvesting van mensen, moet nog worden gevonden.

 

Activiteiten

  • Op donderdag 16 juni staat de bijeenkomst ‘Huisvesting vergunninghouders en crisisopvang’ gepland van de Bouwstenen-netwerken Zorgvastgoed. Roy Severein van St. Zorgcombinatie Marga Klompé en René Middelkoop van bbn adviseurs delen hier hun ervaringen. Komt u ook? Aanmelden kan hier.
  • MOgroep, brancheorganisatie voor sociaal werk en één van de afzenders van Bouwstenen, organiseert op 25 mei een ledenbijeenkomst over het vluchtelingenvraagstuk. Bouwstenen is daar bij.
  • En op 27 juni organiseren we samen met Platform 31 een besloten bijeenkomst rond de vraag hoe het gebruik van zorgvastgoed voor vergunninghouders te versnellen

 

Suggesties

Ziet u mogelijkheden en oplossingen om leegstaand zorgvastgoed in te zetten voor de huisvesting van vergunninghouders, dan horen we dat graag. Dat kan via de reactieknop onder dit bericht.

 

Meer informatie

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.