LinkedInYouTubeTwitter

Veel maatschappelijke nominaties

TransformatieDe jury van de felbegeerde NRP Gulden Feniks heeft haar nominaties bekendgemaakt. Bij maar liefst vijf van de acht gaat het om (voormalig) maatschappelijk vastgoed.

 

De Gulden Feniks is een prijs voor inspirerend duurzaam gebruik van de bestaande omgeving. Zelf omschrijven ze de prijs als de Oscar van de Nederlandse bouwwereld. De acht genomineerden zijn door de jury gekozen uit 83 inzendingen. Dit zijn de vijf maatschappelijk vastgoednominaties en het oordeel van de jury:

 

Fort bij VechtenVan een fort bij Vechten tot cultureel gebied
Een ontoegankelijk verdedigingswerk is omgevormd tot een cultureel te exploiteren gebied, met behoud van de vele natuur- en historische waarden. Het fort is gerestaureerd en er is een bezoekerscentrum aangelegd. Volgens de jury is "een verborgen erfgoed-parel weer tot leven gewekt.”

 

Gemeentehuis ZevenaarVan fabriek naar gemeentehuis
Twee indrukwekkende gebouwen van de voormalige BAT-tabaksfabriek in Zevenaar hebben een maatschappelijke functie gekregen als gemeentehuis. Volgens de jury: “een moedige en originele herbestemming, waarmee de gemeente de monumentale panden voor de gemeenschap heeft behouden.”

 

Post120Van postkantoor naar van alles
Een gesloten en ontoegankelijk gebouw met postkantoor en telefooncentrale is getransformeerd in een plek voor wonen, werken, winkelen en recreëren. Letterlijk duurzaam tot de top, met een grote daktuin. Volgens de jury is het “van een verguisde dissonant een geliefde plek in Dordrecht geworden." En was de ingreep in de gevel "briljant".

 

Herhuisvesting AllianderRenovatie herhuisvesting Alliander
Netwerkbedrijf Alliander is een maatschappelijke nutsvoorziening; een soort stadskantoor. Doelstelling was een optimum in maatschappelijke verduurzaming: het gebouwencomplex wekt nu meer energie op dan het verbruikt. Volgens de jury “spectaculair en een showcase voor duurzaam transformeren.”

 

Building 026Van bieb tot kantoor en winkels
Deze voormalige bibliotheek in Arnhem is omgevormd tot kantoor- en winkelpand waardoor de hele winkelstraat is gereanimeerd. Volgens de jury: "een moedig project en belangrijk voor de stad, waar in het huidige klimaat veel lef voor nodig is.”

 

Op woensdag 22 juni worden in Amsterdam de winnaars bekendgemaakt en de prijzen uitgereikt.

 

Meer informatie

 

Bouwstenen-activiteiten

  • Transformatieprojecten die niet zijn genomineerd, maar toch een mooi voorbeeld zijn, kunt u aanmelden op de website Ruimteomtewonen.nl. Het is aan u zelf te bepalen in welke mate u uw kennis wilt delen. Een selectie uit deze projecten komt ook op de nieuwe website van het Expertteam Transformatie. U kunt uw transformatieproject hier aanmelden.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.