LinkedInYouTubeTwitter

Maatschappelijk vastgoed: glad ijs

Sociaal vastgoedWethouder Van Kaathoven uit Eindhoven stapte 14 april 2016 op in verband met een ijsbaan en een zwembad. Wethouder Schneider van Rotterdam ligt onder vuur in verband met een poppodium. Ook scholen, musea, theaters en gemeentehuizen zijn niet zonder bestuurlijk risico.

 

Bianca van KaathovenOfficieel legde de Eindhovense wethouder Bianca van Kaathoven (Actieve Stad) haar functie neer wegens het ontbreken van een breed draagvlak op een aantal sportdossiers. In deze sportdossiers spelen een ijsbaan en zwembad een hoofdrol.

 

Wethouder Schneider van Rotterdam ligt onder vuur in verband met rekeningen voor een poppodium die niet (geen huurinkomsten) of teveel (voor onderhoud) zijn betaald. De schade loopt in de miljoenen, aldus publicaties in de pers.

 

Draagvlak, integriteit en geld vaak struikelblok
Draagvlak, integriteit en geld vormen vaker een struikelblok, blijkt uit de overzichten die Binnenlands Bestuur jaarlijks maakt van gevallen wethouders. Maatschappelijk vastgoed wordt daarbij soms expliciet genoemd. Zo zijn er de volgende voorbeelden:

 

Museum in Breda
In 2015 stapte GroenLinks uit de Bredase coalitie vanwege een conflict over de fusie tussen twee musea. Het samenbrengen van twee organisaties in één organisatie en één gebouw kostte het college de kop. De werkgroep die over de fusie diende te adviseren werd als partijdig gezien, en dus ook de wethouder die deze werkgroep had samengesteld.

 

Brede School in MaurikBrede school in Maurik
Er ging veel mis bij de ontwikkeling van de Brede School in Maurik. Dat bleek uit een onderzoek dat de gemeenteraad van Buren heeft laten uitvoeren. Op basis van het onderzoek zijn alle vier de wethouders opgestapt. Aanleiding voor het onderzoek was een defect klimaatsysteem en gebreken aan een veel te laat opgeleverd schoolgebouw. De extra kosten bedroegen vijf ton.

 

Gemeentekantoor in Edam-Volendam
In 2014 sneuvelde de coalitie in Edam-Volendam. Aanleiding was de huisvesting van de ambtenaren. De recent gefuseerde gemeente had een nieuw gemeentekantoor gekocht in Edam, maar daar wilden de Volendammers niet werken: ze wilden in hun eigen woonplaats blijven.

 

Zwembad in De Bilt
In 2014 legde de sportwethouder zijn portefeuille neer nadat de raad zijn plan voor een nieuw bassin in bestaand zwembad had afgewezen en om nieuw onderzoek had gevraagd. Begrote kosten van het plan bedroegen € 110.000,-. Naar de mening van de wethouder was er actie geboden, maar de raad bleef maar om nieuw onderzoek vragen. Op een gegeven moment was de maat voor de wethouder vol.

 

Twee keer een valse start, Vijf jaar rommelen met kunsthal KAdE - Miro LucassenEn meer
En zo zijn er meer voorbeelden. Denk aan het stadhuis in Deventer dat twee colleges de kop heeft gekost en een kunsthal in Amersfoort waar twee wethouders over zijn gevallen en waarover ook een boek is verschenen.

 

De voorbeelden laten zien dat risicomanagement om meer dan alleen veiligheid gaat. Het gaat ook over goed vastgoedmanagement, het beheersen van de financiën, communicatie, draagvlak en gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen. 

 

Meer informatie

 

Risico-management
De risico's rond maatschappelijk vastgoed vragen meer aandacht. Maandag 9 mei zoomen we daarom tijdens de bijeenkomst ‘Risicomanagement’ in op de praktijk bij een gemeente (Erwin van Proosdij, Enschede), een school (Byke Monsma, Amstelwijs) en een zorgorganisatie met (Anneliek van Maarseveen, Carante). Met aandacht voor de algemene risico-aanpak, ARBO en veiligheid. Wat kunnen we van elkaar leren? Gemeenten, scholen, zorgorganisaties en corporaties zijn van harte welkom, we zien uw aanmelding graag tegemoet.

 

Wethouder Jeroen Hatenboer, EnschedeBestuurdersbijeenkomst
Op initiatief en uitnodiging van wethouder Jeroen Hatenboer van de gemeente Enschede, organiseren we op 11 mei een bijeenkomst speciaal voor wethouders vastgoed: 'Vastgoed, zelf doen, verzelfstandigen of overdragen aan de markt?' Bent u bestuurder en heeft u belangstelling voor deze bijeenkomst, meld u dan aan bij Lindy Odijk, Bouwstenen, 033 - 258 4337.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.