LinkedInYouTubeTwitter

Nieuw onderwijshuisvestingsplan

OnderwijshuisvestingDe Gemeente Apeldoorn gaat in 2016, na een investeringsstop van vier jaar, weer investeren in onderwijshuisvesting. Met aandacht voor krimp, kindcentra, renovatie én duurzaamheid.

 

Johan Dikkema, ApeldoornDe gemeente Apeldoorn trekt de komende vier jaar zo’n € 28,5 miljoen uit voor onderwijshuisvesting. De ‘Kadernota Onderwijshuisvesting 2016-2019’ is in november 2015 door de gemeenteraad vastgesteld. Het beleidskader geeft richting aan het invullen van de totale investeringsruimte én aan de discussie over de renovatie van schoolgebouwen, aldus Johan Dikkema, beleidsadviseur onderwijshuisvesting Apeldoorn. “Het is het antwoord van Apeldoorn op de vraag hoe in te spelen op de krimp en toch te kunnen blijven investeren in de kwaliteit van de huisvesting.” Over de hoogte van de bijdrage van de schoolbesturen dienen nog nadere afspraken gemaakt te worden.

 

Investering in kwaliteit en IKC’s
Eén van de uitgangspunten van het beleidskader is dat er niet meer geïnvesteerd wordt in uitbreiding van de capaciteit. Apeldoorn krimpt namelijk. De nieuwe investeringen zijn bedoeld als impuls voor de kwaliteit van de bestaande huisvesting. Ook wil de gemeente met de investeringen de ontwikkeling van integrale kindcentra (IKC’s) stimuleren. Twintig gymzalen worden duurzaam gerenoveerd. Het gasverbruik gaat naar nul-op-de-meter (all electric). Door toepassing van zonnepanelen in het merendeel van de zalen zal ook het elektraverbruik fors afnemen.

 

Schoolplein

 

Tijd en afstemming
De grootste huisvestingsopgaven liggen bij de schoolbesturen van PCBO, Leerplein 055, de Veluwse Onderwijsgroep en stichting AVOO. De uitwerking van het investeringsplan zal nog tijd en afstemming vergen. Daarom is in overleg met de schoolbesturen besloten om in 2016 alleen te investeren in huisvestingsprojecten van de kleine schoolbesturen.

 

IHP’s
In diverse gemeenten wordt gewerkt aan integraal huisvestingsplannen. De meest recente die de redactie van Bouwstenen kent is die van de gemeente IJsselstein. Maar mochten er nog recentere zijn dan horen we het graag.

 

Meer informatie

 

Bouwstenen-activiteiten

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.