LinkedInYouTubeTwitter

Leren van IKC's en MFA's

Multifunctioneel gebouwNaar schatting is er afgelopen jaren zo’n € 10 miljard euro geïnvesteerd in IKC’s en MFA’s. Welke lessen kunnen we trekken voor toekomstige investeringen in bijvoorbeeld het kindcentrum 2020? 

 

Sinds begin van deze eeuw zijn er grote aantallen multifunctionele accommodaties in Nederland gerealiseerd. Elke gemeente heeft er wel één. Er zijn geen exacte cijfers beschikbaar, maar een grove schatting komt uit op 5.000.000 m² gerealiseerd oppervlak en een investeringsvolume van € 10 miljard. Wat is het resultaat van deze enorme investering?

 

Multifunctionele accommodatieNobele doelen
Brede scholen, kindcentra, kulturhusen en andere multifunctionele centra zijn doorgaans vanuit één of meer nobele doelen tot stand gekomen: betere samenwerking tussen organisaties, het delen van ruimtes en het bieden van ontmoetingsfunctie voor de buurt. Er is niet veel onderzoek gedaan naar wat er van die doelstellingen terecht is gekomen. Uitzondering daarop is het Rekenkamer-onderzoek van de gemeente Tilburg uit 2014.

 

De MFA staat ondertussen op veel agenda's. In Arnhem is een taskforce ingericht en in Utrecht buigt een stuurgroep zich over de toekomst van multifunctionele accommodaties. Ook corporaties worstelen met de door hen gerealiseerde accommodaties. Een corporatie in Almere wil de MFA's graag verkopen aan de gemeente.

 

Herbezinning ten behoeve van nieuwe investeringen
Kortom: multifunctionele centra draaien niet altijd als gewenst. Veel MFA's lijden exploitatieverliezen terwijl de maatschappelijke meerwaarde niet vanzelfsprekend of altijd even zichtbaar is. Ze zijn een blok aan het been van menig organisatie, begrijpen we. Ondertussen lopen er partijen warm voor de volgende golf van multifunctionele accommodaties: het Kindcentrum2020. Het lijkt hoog tijd voor een herbezinning. In netwerkverband organiseren we daarvoor de volgende activiteiten.
 

Gert-Jan ten Hoor, Marieke Prins en Janise van den BergTwee-minuten-onderzoek onder gebruikers
Marieke Prins en Gert Jan ter Hoor van 'Vaklui in Vastgoed' hebben het initiatief genomen voor een onderzoek naar het gebruik van MFA's. Hoe wordt dit gebruik ervaren en wat komt er van de doelstellingen in de praktijk terecht? Onderdeel van het onderzoek is een korte web-enquête. Vraagt slechts twee minuten van uw tijd, niet meer!

 

Methode van belevingsonderzoek
Janise van den Berg, student bij Saxion, is deze maand bij Bouwstenen begonnen met haar afstudeerscriptie over klantbeleving. Daarvoor inventariseert zij methoden waarmee de belevingswaarde van MFA's bij eindgebruikers wordt vastgesteld. Bouwstenen heeft een informatiepagina geopend waarop enquêtes en andere onderzoeksmethodes kunnen worden gedeeld.

 

Literatuuronderzoek en cijfermateriaal
Verder zetten we op een rijtje wat er al bekend is over IKC's en MFA's. Ook gaan we actief op zoek kwantitatieve gegevens over IKC's en MFA's. 

 

Leren op locatie
De PO-Raad organiseert komende periode vijf bijeenkomsten waarin de ontwikkelingen van IKC’s centraal staan; op locatie. De bijeenkomsten, verspreid door het land, hebben allemaal een ander thema. De geluiden en vragen uit deze bijeenkomsten zullen we bij het onderzoek betrekken.

 

Ontmoetingshuis, VeenendaalNetwerkbijeenkomst
Op 22 april 2016 organiseert het Bouwstenen-netwerk "Samen onder een dak" een kleine conferentie over '10 jaar IKC's en MFA's; wat heeft het opgeleverd?' Er wordt dan vanuit vier perspectieven en op basis van wat we al weten op het rendement van multifunctionele accommodaties gereflecteerd; dat van de gebruiker, eigenaar, exploitant en de samenleving. Daarna wordt de voorlopige balans opgemaakt en gekeken wat er nog meer moet worden onderzocht om in de toekomst goede beslissingen te kunnen nemen. Ter opwarming van deze bijeenkomst heeft Marc van Leent een column geschreven over MFA's.

 

Ook u kunt meedoen

 

Meer informatie

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.