LinkedInYouTubeTwitter

Amsterdam start verkoop panden

geld2De gemeente Amsterdam start met de verkoop van zo'n 150 panden die geen maatschappelijk doel meer dienen. Met de verkoop wil ze € 250 miljoen binnenhalen om haar schulden af te lossen. 

 

Eerst brengt de gemeente bij wijze van proef twaalf panden op de markt. De pilot dient als voorbereiding op de gefaseerde verkoop van ongeveer 150 panden. Het betreft een van de grootste verkooptrajecten uit de geschiedenis van Amsterdam. 

 

AmsterdamNiet alles (tegelijk)
De panden die worden verkocht zijn kantoren, bedrijfsruimten en woningen. Voor panden met een bijzondere historische of gezichtsbepalende waarde kan een uitzondering worden gemaakt. Het college van B en W bepaalt welke panden worden verkocht. Het te verkopen vastgoed zal naar verwachting binnen het tijdsbestek van drie jaar in fasen aan de markt worden aangeboden.

 

Transparant
De verkoop gaat volgens een vaste, openbare en marktconforme procedure; meestal via externe makelaars. Het vastgoed wordt zo breed mogelijk op de markt gezet en geïnteresseerden krijgen tenminste zes weken na publicatie de tijd om zich in het pand en de verkoopvoorwaarden te verdiepen. Ook wordt het vastgoed gepubliceerd op de gemeentelijke verkoopsite.

 

Marktconform
De gebouwen worden aangeboden tegen een marktconforme vraagprijs en iedereen kan bieden. Elke transactie wordt getoetst op integriteit in het kader van de Wet Bibob. Doel daarvan is om zaken als witwassen van geld, fraude, mensenhandel of andere vormen van criminaliteit geen kans te geven bij deze transacties.

 

Hogere prijzen dan eerst
De gemeente verkocht al eerder een flink aantal panden, o.a. rond 2010 in Zeeburg, aan drie corporaties. Destijds werden de panden voor een maatschappelijke prijs verkocht. Nu zijn dat marktprijzen. De gemeente hoopt met de verkoop zo'n € 250 miljoen binnen te halen. Ze wil dit geld gebruiken om haar schulden af te lossen.   

 

Trend in Nederland
Veel gemeenten verkopen vastgoed dat geen beleidsdoel meer heeft. Dit is een trend die in heel Nederland plaats vindt. Het wegwerken van de overmaat was daarom ook één van de punten uit de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2015. Gezien de grote behoefte aan woningen is dit punt in 2016 getransformeerd naar Overmaat als oplossing.

 

Meer informatie

 

Bouwstenen-activiteiten
Een van de punten van de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2016 is 'Overmaat als oplossing'. In dat kader is het initiatief genomen en wordt met allerlei partijen samen gewerkt rond Ruimte om te wonen.

 

Bouwstenen komt graag in contact met gemeenten en corporaties die de overmaat in het maatschappelijk vastgoed willen gebruiken voor de maatschappelijke opgave in het woondomein, zoals het realiseren van goedkope woningen, huisvesting voor mensen die wat extra zorg nodig hebben en/of vluchtelingenopvang. 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.