LinkedInYouTubeTwitter

Waardering van een initiatief

BoekenIn een recent uitgebracht ‘Handboek voor Publieke Ondernemers’ wordt uitgebreid ingegaan op de vraag hoe je een maatschappelijk initiatief waardeert. Een goed leesbaar boek met sprekende voorbeelden. 

 

Het boek ‘Hoe waardeer je een publiek initiatief? Handboek voor publieke ondernemers’ is geschreven door het Instituut voor Publieke Waarden met als doel publiek ondernemerschap te ontwikkelen. Het Handboek bevat een beoordelingskader waarmee initiatiefnemers “zichzelf kunnen waarderen en goed voorbereid naar de gemeente kunnen stappen”. Zo’n beoordelingskader is ook handig voor de gemeenten zelf.

 

Heldere typering
De publicatie gaat niet specifiek over vastgoed, maar vastgoed speelt bij veel voorbeelden een grote rol. Dat gebeurt al in het eerste hoofdstuk met de fictieve casus van ‘een leegstaand pand’. Daar wordt een heldere typering gegeven van een burgerinitiatief dat een lege school wil hergebruiken als buurtcentrum. Iedereen is bij aanvang enthousiast; de Driehoek: legitimatie, betrokkenheid en rendementbewoners, de wethouder, de ambtenaren en andere partijen. Toch loopt het mis omdat de ambities van de bewoners onvoldoende aansluiten bij de ‘logica’ van de gemeente. De systeemwereld botst met leefwereld.

 

Driehoek: legitimatie, betrokkenheid en rendement
De kracht van de publicatie is dat er veel voorbeelden in staan en goed leesbaar is. De basis van het beoordelingskader wordt gevormd door de driehoek: legitimatie, betrokkenheid en rendement. Vanuit deze driehoek wordt het gehele waarderingsbouwwerk opgetrokken.

 

Geen cijferwerk
Wie wil rekenen aan maatschappelijk rendement zal in deze publicatie weinig houvast vinden. Cijfers zijn schaars. Het zwaartepunt ligt, zo valt ook te lezen in onze publicatie over 'Maatschappelijk vastgoed van waarde", bij het ‘gesprek’.

 

In de inleiding wordt een beoordelingsinstrument in het vooruitzicht gesteld, maar die belofte wordt niet helemaal waargemaakt. Het derde, meest instrumentele hoofdstuk, is daarvoor onvoldoende handzaam en te breedvoerig van opzet.

 

Meer informatie

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.