LinkedInYouTubeTwitter

Fonds geeft boost aan duurzaamheid


WaardeNijmegen heeft sinds 2012 een revolverend fonds voor duurzaamheid, waarmee de opbrengsten van energiebesparing wordt ingezet voor nieuwe investeringen. Initiatiefnemer Eric Peperkamp vertelt.

 

Duurzaam vastgoedbeleidNijmegen heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Peperkamp: “Door allerlei gescheiden verantwoordelijkheden was het schier onmogelijk om deze ambities waar te maken.”

 

Vliegwiel
Om een verandering teweeg te brengen moest er een einde komen aan het systeemdenken langs subsidielijnen en aan de gesplitste verantwoordelijkheden. Een belangrijke voorwaarde was dat de financiële component van duurzaamheid werd losgekoppeld van andere beleidsvelden. Ofwel, dat de exploitatie en investeringen in duurzaamheid in een gesloten financieel systeem werden ondergebracht.

 

Eric Peperkamp, Hoofd Bureau Vastgoed in Nijmegen, kreeg de bestuurlijke opdracht dat te realiseren middels een revolverend fonds. Hij kreeg het mandaat om jaarlijks € 2 miljoen te investeren, onder de voorwaarde dat die investeringen zich terug zouden verdienen. Peperkamp: “Dat duurzaamheidsfonds is een vliegwiel. Door te investeren in maatregelen en de terugverdieneffecten in dat fonds terug te laten vloeien, kun je weer nieuwe investeringen doen. Daar verdien je ook weer op en op die manier creëer je een structurele geldstroom voor investeringen in duurzaamheid.”

 

Eric Peperkamp, NijmegenDe moeite waard
Het opzetten van een revolverend fonds is lastig, maar zeker de moeite waard. In bijgaand artikel deelt Eric Peperkamp de ervaringen in Nijmegen:

  • om het juridisch goed in te bedden,
  • in te passen in de bedrijfsvoering en
  • bestuurlijk goed afgedekt te krijgen.

 

Sinds in 2013 de eerste maatregelen zijn genomen wordt er in Nijmegen 12% bespaard op energie, een reductie in CO2-uitstoot van 1.400 ton (165 huishoudens). “Het lijkt erop dat we de verwachtingen gaan overtreffen. Maar wat vooral prettig is, is dat het bestuurlijk zo is dichtgetimmerd, dat het onderwerp duurzaamheid niet telkens weer ter discussie staat. Daar zijn we best trots op.”

 

Lees hier het volledige artikel van Bouwstenen.

 

Meer informatie

 

SpelregelsBijeenkomst 'Spelregels voor verduurzaming'
Op 17 maart 2016 organiseert het Bouwstenen-netwerk Verduurzaming samen met het Redactieteam Spelregels Vastgoedmanagement een bijeenkomst over 'Spelregels voor verduurzaming'. Deze bijeenkomst is bedoeld voor gemeenten, scholen, gebouwbeheerders en experts. Zie hier het programma, u bent van harte welkom!

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.