LinkedInYouTubeTwitter

Amsterdamse vastgoedspelregels

SpelregelsOok de gemeente Amsterdam heeft spelregels opgesteld om het vastgoed op orde te krijgen. Veel gelijkenissen met de Bouwstenen-spelregels, al worden soorten onderhoud niet benoemd en servicekosten juist wel.

 

Juliette van den Broek van de gemeente Amsterdam was betrokken bij de ontwikkeling van de Amsterdamse spelregels: “Bij het opstellen waren er nog geen referentieregels op de site van Bouwstenen. We hebben de spelregels van Enschede en Katwijk ter inspiratie gebruikt. Ook hebben we gesproken met het vastgoedbedrijf van Rotterdam en de Rijksgebouwendienst.”

 

Ad van de Gevel, gemeente Tilburg en lid redactieteam SpelregelsNieuwsgierig redactieteam
Het redactieteam van de Bouwstenen-spelregels vindt de Amsterdamse spelregels herkenbaar en op hoofdlijnen vergelijkbaar met de eigen referentie-regels. Redactielid Ad van de Gevel, chef vastgoed in Tilburg: “Uit de spelregels wordt duidelijk dat het gemeentelijk vastgoed beleidsdoelen moet dienen. Amsterdam behandelt haar ‘kroonjuwelen’ (markante objecten, trots van de stad) met zorg. Ander vastgoed kan worden afgestoten. Daarnaast past zij een kostendekkende huur toe en toetst ze haar portefeuille periodiek.”

 

Vastgoed op orde en inspiratie
De Amsterdamse spelregels zijn volgens het redactieteam vooral bedoeld om het vastgoed op orde te krijgen. Een thema als veiligheid wordt nog niet of nauwelijks aangereikt, qua duurzaamheid wordt verwezen naar de agenda duurzaamheid waar de duurzaamheidsambitie van de gemeente beschreven staat. Ook benoemt Amsterdam de soorten onderhoud niet. Wel besteedt zij aandacht aan servicekosten; een onderwerp om in de Bouwstenen-spelregels nog toe voegen.

 

Referentiespelregels ontwikkelen
In Bouwstenenverband wordt steeds gewerkt aan de verbetering van de referentie-spelregels voor vastgoedmanagement. In 2015 is de eerste set op de website van Bouwstenen verschenen. In 2016 worden deze regels verder uitgebouwd met o.a. regels over verduurzaming en facilitair beheer. Het redactieteam verzamelt, beoordeelt, herschrijft ze voor breder gebruik en brengt ze in discussie. Een intensieve samenwerking tussen partijen en een belangrijke stap om het vastgoedmanagement verder te professionaliseren. Ook u kunt meedoen.

 

Meer informatie

 

Green Deal ScholenBijeenkomst

Op 17 maart 2016 organiseert het Bouwstenen-netwerk Verduurzaming samen met het Redactieteam een bijeenkomst over 'Spelregels voor verduurzaming'. Deze bijeenkomst is bedoeld voor gemeenten, scholen, gebouwbeheerders en experts. Zie hier het programma.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.