LinkedInYouTubeTwitter

Open data niet te stuiten

NetwerksamenlevingWelke vastgoedgegevens zijn openbaar op het web te vinden? Bouwstenen zette er een aantal op een rij en Arjan Loo van Poelmann van den Broek Advocaten licht de regels toe.

 

Arjan LooDe toelichting van Arjan Loo, advocaat bij Poelmann van den Broek Advocaten, is te vinden in de publicatie 'In Control!', die 3 december 2015 door Bouwstenen is uitgebracht. In het kort komt het erop neer dat de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) weinig verplicht en bestuursorganen tot nog toe zelf mogen beoordelen of openbaarmaking van gegevens in het belang is van een goede democratie. 

 

Goede democratie

Er is van alles voor te zeggen om meer transparantie te bieden in de vastgoedgegevens van publieke organisaties, denk aan verantwoording, betere besluitvorming en dat het goed is voor de economie, zo blijkt uit onderzoek. Maar er zijn ook nadelen, bijvoorbeeld als de privacy wordt geschaad of openbaarmaking tot extra kosten leidt.

 

Op het web

Diverse publieke partijen stellen vastgoedinformatie beschikbaar. Meestal over verkoop of verhuur van panden en kavels. Met gegevens over het vastgoed dat in gebruik is, zijn partijen minder scheutig. Utrecht is hierop een uitzondering. Financiële vastgoedgegevens zijn vrijwel niet op het web te vinden.

 

Open data niet meer te stuiten

Er is een nieuwe Wob in de maak. Vermoede negatieve effecten zijn daarbij niet meer genoeg om openbaarheid te weigeren, die moeten worden aangetoond. Saskia Stuiveling, president van de Algemene Rekenkamer, noemt de opmars van open data in Nederland zelfs ‘niet meer te stuiten'.

 

In Control - coverLokaal aan de slag

En dat bleek ook tijdens de sessie over big en open data tijdens de Najaarsbijeenkomst, verzorgd door twee data-heren uit Almere; John Vreenegoor en Emil Otte. Tijdens deze sessie lieten zij de deelnemers op aantrekkelijke wijze ervaren wat er allemaal in het snoeptrommeltje van het openbare web zit en kan worden gebruikt als bron voor voorzieningenplanning en vastgoedbeleid.

 

Meer informatie

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.