LinkedInYouTubeTwitter

Professionalisering noodzakelijk

Rinda den BestenOnderwijs en het beheer van de gebouwen zijn zo complex geworden dat kleine scholen het niet in hun eentje kunnen redden, zegt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad. Professionalisering en samenwerking zijn noodzakelijk.

 

Bouwstenen sprak met haar over de ontwikkelingen in het onderwijs, de vertaling daarvan naar huisvesting en wat Bouwstenen daaraan kan bijdragen. Wat Bouwstenen doet hoeft bij haar geen introductie, want Den Besten volgt dat op de voet. En? Zijn we goed bezig? “Volgens mij zijn jullie immer goed bezig.” De stemming zit er meteen lekker in.


Green deal

Den Besten: “Voor ons is de Green Deal scholen van belang. Sinds de aftrap op 10 november gaat het echt los. Ik heb gezien dat jullie er aandacht aan hebben besteed. Dat is mooi. Alles wat scholen verder helpt moeten we gewoon doen. Ik zie daar ook voor jullie een rol.”

 

In 2015 is Bouwstenen met een klein groepje scholen aan de slag gegaan met het delen van ervaringen rondom verduurzamen en het verlagen van de exploitatielasten. Heel basic, met vragen als wat doe je, hoe doe je het en wat kun je van elkaar leren? Dicht bij de scholen, stap voor stap vooruit. Voor Bouwstenen is dat een actie in het kader van de professionalisering. In diezelfde context zijn ook allerlei informatie- en managementsystemen die scholen kunnen gebruiken op een rijtje gezet en is er gekeken wat er moet gebeuren om de huisvesting op orde te krijgen.

 

Professionalisering

Den Besten: “Dat klinkt goed. Ik ben warm voorstander van samenwerking en kennisbundeling, ook op het gebied van huisvesting. Als PO-Raad zouden we graag zien dat corporaties een grotere rol mogen spelen bij het realiseren van MFA’s. Er zou ook veel vaker een beroep gedaan kunnen worden op professionals in dat vakgebied bij gemeenten of corporaties. Dat is essentieel, want in de afgelopen jaren is al veel kennis verloren gegaan.” Dat merkte ze onlangs tijdens een werkbezoek aan de gemeente Zuidplas, een nieuwe gemeente in het Groene Hart. “Ze vertelden dat er geen goede kennis van onderwijshuisvesting aanwezig is, noch bij de gemeente, noch bij de schoolbesturen. Die expertise is op heel veel plekken wegbezuinigd. Bouwstenen kan daar een mooie rol vervullen.”

 

Rinda den Besten

Nieuwe scholen geen oplossing

Staatssecretaris Dekker kondigde onlangs aan het gemakkelijker te willen maken om nieuwe scholen te stichten. Den Besten is wat minder gelukkig met die plannen. “Feit is dat 80% van de scholen een krimp heeft. Je kunt wel roepen 'meer ruimte voor nieuwe scholen', maar als facetten als de fusietoets, de bekostiging en de stichtingsnorm daar niet op worden aangepast, wordt het helemaal niet gemakkelijker nieuwe scholen te stichten.”

De PO-Raad ziet meer in vernieuwingen binnen de bestaande instituties en besturen. Daarvoor is voldoende ruimte. “Je kan een school ook binnen een bestuur innoveren, vernieuwen of op een ander concept overstappen. Net waar de ouders behoefte aan hebben.” Zij had liever gezien dat het vraagstuk rond het stichten van nieuwe scholen was ingebed in een brede inhoudelijke discussie over de toekomst van het onderwijsstelsel. Den Besten pleit al jaren voor een nieuw soort Schevenings Beraad.

 


Meer samen

Wat betreft de toekomst zullen scholen steeds meer moeten gaan samenwerken om goed onderwijs te bieden. “Neem Passend Onderwijs of de wet Werk en Zekerheid. Je kunt het als klein schooltje tegenwoordig niet makkelijk in je eentje redden.”

De PO-Raad is intern druk bezig met initiatieven om betere voorwaarden te scheppen voor integrale kindvoorzieningen. “Wij denken nog steeds dat één brede basisvoorziening echt het beste is, want dan heb je alles in één hand. En dan kun je vanuit één orgaan ook op huisvesting sturen. Dus daar zetten we vol op in. Het maakt ons niet uit of dat wordt gerealiseerd zoals wij hem eerst hadden bedacht, met de kinderopvang, peuterspeelzalen en de VNG, of in de vorm van Kind 2020. Elke vorm is goed, als er maar iets gebeurt op dat domein. Het zou heel goed zijn als jullie dat als Bouwstenen blijven ondersteunen.”

 

Meer informatie

Dit artikel is gebaseerd op een gesprek tussen Rinda den Besten en Ingrid de Moel van Bouwstenen voor Sociaal, ter voorbereiding van de Najaarsbijeenkomst op 3 december 2015 en de oplading van de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2016. Zie hier de verschillende sessies die voor scholen relevant zijn en de laatste mogelijkheid u aan te melden

 

Tijdens de Najaarsbijeenkomst bengt Bouwstenen verschillende publicaties uit, waaronder 'In control' met diverse artikelen over professioneel vastgoedmanagement en een vergelijking van informatiesystemen.

Zie voor meer informatie ook het netwerk rond het verduurzamen van scholen.

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.