LinkedInYouTubeTwitter

Vastgoed van waarde


Jantine Kriens, VNG‘Je kunt maatschappelijk rendement niet berekenen, dat bepaal je aan de hand van gesprekken’, zegt Jantine Kriens, voorzitter van de directieraad van de VNG, in gesprek met Bouwstenen.

 

Flexibiliteit, meebewegen met maatschappelijke ontwikkelingen en duiden wat gaande is in de maatschappij. Dat zijn de punten die wat Jantine Kriens betreft hoog op de agenda van het Bouwstenen-platform moeten staan. Maatschappelijke vraagstukken moeten breed en in gesprek met de samenleving worden aangevlogen. Pas dan weet je of maatschappelijk vastgoed van waarde is.

 

Jantine Kriens, VNGBrede leegstandsaanpak

Geen korte termijn oplossingen en blijven hangen in discussies, maar verder kijken en het met elkaar hebben over de kwaliteit van de samenleving. Het is bijvoorbeeld niet wenselijk om opvang voor vluchtelingen te realiseren in getransformeerde kantoren en niets te doen aan leegstand in de wijk. In plaats dat rijksoverheid en gemeenten met elkaar concurreren, zouden ze samen moeten kijken naar de totale leegstandsvraagstuk, aldus Kriens.

 

Flexibilisering grootste opgave

Het is niet nodig dat overheden vastgoed in eigendom hebben; geld verdelen kan ook via programmeren. Bovendien: we kunnen met stenen stapelen nooit snel genoeg reageren op alle veranderingen in de samenleving, zegt Kriens. Daarom moeten we nu veel meer nadenken over flexibiliteit.’ En dat geldt niet alleen voor het maatschappelijk vastgoed, maar ook voor woningen. Flexibel bouwen is misschien wel de grootste opgave die we hebben.'

 

Ontmoeten blijft een item

De vraag naar ontmoetingsruimten neemt nog steeds toe, maar is anders dan vroeger. We gaan veel meer naar doelgroepvoorzieningen. ’Het draait vanuit maatschappelijk vastgoed gezien om functionaliteit en dienstbaarheid naar bepaalde doelgroepen. Voor wie ga je aanbod realiseren? Dat vraagt bestuurlijk om een ander instrumentarium. Ook eigen initiatieven vanuit de samenleving zijn belangrijk. ‘We moeten veel meer kijken naar wat er gaande is. Dat kan alleen multidisciplinair en met input vanuit de samenleving.’

 

Meer informatie

 


Maatschappelijk Vastgoed van WaardeNajaarsbijeenkomst

Helaas kan Jantine Kriens niet aanwezig zijn op de Najaarsbijeenkomst. Reden waarom we het voorgesprek dat we met haar hadden nu publiceren.

 

Tijdens de Najaarsbijeenkomst bengt Bouwstenen verschillende publicaties uit, waaronder Maatschappelijk Vastgoed van Waarde.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.