LinkedInYouTubeTwitter

Nieuwe benchmark

BenchmarkOp 3 december 2015 presenteren gemeenten de opvolger van de IPD-benchmark; eenvoudiger, aantrekkelijker en meer dan alleen een economische vergelijking.

 

De benchmark is vooral bedoeld om sturingsinformatie te genereren voor bestuur en management (intelligentie), belanghouders te informeren (transparantie) en te laten zien dat de gemeente 'in control' is. Deelnemers willen ook vooral van elkaar leren.

 

Dashboard
Dashboard Gemeentelijk Vastgoed
Bedoeling is dat gemeenten via een dashboard op elk gewenst moment zichzelf kunnen vergelijken met andere gemeenten wat betreft de beschikbaarheid en doelmatigheid van het maatschappelijk vastgoed. Ambitie is op termijn ook te benchmarken op effectiviteit of de waardering door gebruikers en duurzaamheid.

 

Slimme koppelingen
Belangrijk uitgangspunt voor de nieuwe benchmark was dat het invullen van de benchmark geen onevenredige hoeveelheid tijd mag kosten. De sleutel daarvoor ligt bij de gemeenten zelf (zijn de gegevens op orde), maar ook bij de leveranciers van informatiesystemen. Met de juiste datastructuur en standaardrapportages kunnen zij het de gemeenten gemakkelijk maken. De initiatiefgroep is voornemens om hierover in gesprek te komen met de aanbieders van informatiesystemen.

 

Eigen initiatief en zelf aan het stuur
Het initiatief voor de opvolger van de gemeentelijke benchmark is genomen door chefs vastgoed en voorbereid door een voorbereidingsgroep met de chefs uit Almere, Ede, Westland, Zoetermeer en Bouwstenen. Op basis van ervaring met de IPD en andere benchmarks hebben ze met elkaar de contouren van een nieuwe benchmark geschetst. Deze schets is besproken op een bijeenkomst van Chefs Vastgoed en andere geïnteresseerden op 11 september 2015 en zeer goed ontvangen. Vervolgens zijn partijen benaderd om een aanbieding te doen de benchmark in opdracht van de deelnemende gemeenten verder te ontwikkelen.

 

Presentatie
Op 3 december zullen Jan Kappers en Hans van Leeuwaren, chefs in resp. Ede en Westland, de opzet van de benchmark presenteren. Ook het geselecteerde bureau zal zich aan u voorstellen en vragen beantwoorden. Gemeenten kunnen zich vanaf heden voor de benchmark inschrijven.

 

Meer informatie

 

De Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen vindt plaats op donderdag 3 december, met 's middags de sessie 'Naar een nieuwe gemeentelijke benchmark'. Naast de heren Kappers en van Leeuwarden is hierbij ook Marc van Leent van de Wijkplaats aanwezig. Samen zijn dit de heren van het eerste uur van de IPD-benchmark, die nu mede vormgeven aan een doorstart waarbij de gemeenten zelf aan het stuur blijven. U bent van harte welkom, aanmelden is nog mogelijk.

 

Jan Kappers, Ede Hans van Leeuwarden, Westland Marc van Leent

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.