LinkedInYouTubeTwitter

Flink aantal transformaties

Afgelopen jaren is meer dan 20% van het totaal aantal nieuwe woningen gerealiseerd door transformatie van kantoren, winkels én maatschappelijk vastgoed. Dit blijkt uit een eerste verkenning van het CBS.

  

Het CBS baseert zich daarbij op gegevens van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), maar houdt daarbij wel een slag om de arm. Transformaties van zorgcomplexen bijvoorbeeld zijn niet goed zichtbaar met alleen BAG-gegevens. Vervolgonderzoek is nodig.

 

Substantieel aantal

Op basis van deze eerste verkenning blijkt dat in de afgelopen 3,5 jaar bijna 40.000 nieuwe woningen zijn gerealiseerd in kantoren, winkels, buurthuizen, scholen etc. In dezelfde periode zijn ongeveer 135.000 nieuwbouwwoningen gerealiseerd. Samen met de transformaties komt dat uit op 175.000 toevoegingen. Kortom; een substantieel deel van de nieuwe woningen is via een bestemmingswijziging gerealiseerd in de bestaande voorraad gebouwen. 

Groot deel kleinschalig

Hoewel de aandacht vaak uitgaat naar grote transformaties, blijkt een groot deel van de gerealiseerde transformaties juist kleinschalig van aard te zijn. Zo’n 40% van het genoemde aantal is gerealiseerd in projecten van tien woningen of minder. Van alle gemeenten zijn in Amsterdam, Den Haag en Groningen de meeste transformaties gemeten. Dat past bij het beeld dat de afgelopen jaren veel oude scholen, buurthuizen en (kleine) kerken naar woningen zijn getransformeerd.

 

Voorbeelden op Ruimteomtewonen.nlNog veel meer ruimte

Met al deze transformaties is de leegstand in de bestaande voorraad nog lang niet weggewerkt. Er is nog heel veel ruimte. Om de kansen in beeld te brengen heeft Bouwstenen in overleg met de VNG, Aedes, de MOgroep en Opnieuw Thuis en website gelanceerd met als doel de overmaat in het maatschappelijk vastgoed weg te werken (agendapunt 1). Partijen kunnen hier gratis gebruik van maken. Tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen kijken we o.a. samen met (de ambassadeur van) het Expertteam Transformatie hoe we meer versnelling kunnen geven aan de transformatie van leegstaand vastgoed naar woningen.

 

Goede voorbeelden voor kleine prijsjes

Op de website Ruimteomtewonen.nl zijn ook goede voorbeelden te vinden van (maatschappelijk) vastgoed dat door corporaties of andere partijen is getransformeerd naar woningen met kleine prijsjes. Hier is grote behoefte aan gezien de lange wachtlijsten bij corporaties en de extra woningbehoefte als gevolg van de verstedelijking, economische crisis, veranderingen in de zorg en vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. 

 

Meer informatie

 

Bouwstenen-activiteiten

  • De website Ruimteomtewonen.nl met voorbeelden van gerealiseerde transformaties en de mogelijkheid hier panden te plaatsen die goed naar woningen kunnen worden getransformeerd.
  • Oproep voor nog meer goede voorbeelden van gerealiseerde transformaties (Aedes/Bouwstenen, oktober 2015).
  • Tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen, op 3 december a.s., wordt tijdens een van de sessies ook ingegaan op het wegwerken van de overmaat en de mogelijkheid leegstaand maatschappelijk vastgoed te benutten voor de maatschappelijke vraag naar woningen. U bent van harte welkom.

 

Zie ook:

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.