LinkedInYouTubeTwitter

Innovatief uitbesteden onderhoud

ToolsEen groot deel van het onderhoud wordt traditioneel uitbesteed, blijkt uit een rondje langs gemeenten. Maar er zijn ook gemeenten die het anders doen, bijvoorbeeld Rotterdam.

 

Gemeenten besteden het onderhoudswerk meestal aan op basis van bestekken en controleren daar ook op. Het werken met main-contractors of prestatiecontracten komt in beperkte mate voor, blijkt uit een bijeenkomst van gemeentelijke vastgoedprofessionals op 25 september 2015.

 

Gemeenten die het anders doen

Gemeenten zoeken wel naar andere vormen. Zo heeft ’s Hertogenbosch ervaringen opgedaan met Design Build & Maintain-contracten en zitten Enschede en Tilburg op de lijn van prestatiegericht aanbesteden.

Rotterdam heeft haar vastgoedbezit in een aantal clusters onderverdeeld. Per cluster is een marktpartij uitgekozen die de onderhoudswerkzaamheden verricht (o.a. conditiemetingen, MOP’s opstellen, vertalen onderhoudsplannen naar jaarplannen). De evaluatie is positief, maar er zijn ook verbeteringen mogelijk.

 

Mindset, strategie en organisatievorm

Rob van der Grient, projectmanager vastgoed gemeente Rotterdam, geeft aan waarop te letten: “Bepaal je mindset, strategie en organisatievorm. Zorg dat de opdrachtgeversrol vooraf goed is ingebed en zorg voor draagvlak, opleiding en afspraken rond informatiebeheer. Besteed aan op de Economische Meest Voordelige Inschrijving. Geen wurgcontracten. Bespreek de bonussen of malussen. Vergeet ook niet de kritieke prestatieindicatoren duidelijk te krijgen, hoe lastig dat ook is. Zorg voor monitoring en externe controle en richt je op systeemgerichte contractbeheersing. Kijk in de spiegel en ruim tijd in voor gezamenlijke evaluaties. Zorg daarnaast voor een vaste portefeuille, bepaal je gewenste kwaliteit, houd vast aan de doelstellingen én accepteer de vooraf gestelde nadelen.”

 

Meer informatie

  • Impressie van de bijeenkomst ‘Uitbesteding van onderhoud’; inclusief (ervaringen met de) Rotterdamse aanpak (Vastgoedprofessionals - Bouwstenen, 25 september 2015)
  • De presentatie van Rob van der Grient, gemeente Rotterdam

 

Ook tijdens de Najaarsbijeenkomst is er aandacht voor uitbesteden en aanbesteden, o.a.;

Bent u erbij op 3 december? Mocht u zich nog niet hebben aangemeld, dan zien we u aanmelding graag tegemoet.

 

John Freriks, Robbert Jan Piet, Harry Vedder, Michiel Wijnen

 

 

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.