LinkedInYouTubeTwitter

Vastgoed om in te wonen

Ruimte om te wonenBouwstenen verzamelde samen met Aedes zo’n 15 voorbeelden waarbij maatschappelijk vastgoed is omgebouwd naar woningen met lage huren. Gemeenten die dit ook willen zijn gevraagd hun beschikbare panden erbij te zetten.

 

Ruimteomtewonen.nl - kaart met voorbeeldenOp deze wijze wil het Bouwstenenplatform bijdragen aan zowel het wegwerken van de overmaat in het maatschappelijk vastgoed als aan de toenemende maatschappelijke behoefte aan huisvesting voor bijzondere doelgroepen, waaronder vluchtelingen, mensen uit de maatschappelijke opvang, dak- en thuislozen, jongeren uit de residentiële jeugdzorg, ouderen en jongeren, waarvoor nu geen woning beschikbaar is.

 

(Ver)bouwen voor sociaal

In de laatste week van oktober 2015 is het netwerk van Bouwstenen gevraagd panden aan te dragen die nog naar woningen zouden kunnen worden getransformeerd. Dat kunnen panden zijn die nu in de verkoop staan. Gemeenten bouwen deze panden vaak niet zelf om tot woningen. Door ze (eventueel met specifieke voorwaarden) in de etalage te zetten, kunnen anderen zien waar de mogelijkheden liggen en hierop met een aanbod komen. Dat kunnen ook particuliere beleggers of bewonerscollectieven zijn die op zoek zijn naar een huis.

 

Lokale activiteiten

De panden staan op een landelijke website die gebruikt kan worden voor lokale activiteiten. Op 29 oktober 2015 is deze website in Pakhuis de Zwijger gepresenteerd. Daarbij is samen met Laurens Ivens, wethouder Wonen van de gemeente Amsterdam, corporaties Rochdale en De Key en zo’n 100 bewoners uit de stad (o.a. van Gastvrij Oost) gesproken over wat een ieder zelf kan doen aan de woningnood en de huisvesting van vluchtelingen. Eén van de ideeën die wethouder Ivens meenam was de 'Open lege panden dag', waarbij alle partijen die een rol kunnen spelen bij de transformatie van een pand worden uitgenodigd tot een oplossing te komen (eigenaar, investeerders, toekomstige bewoners, buurt).

 

 

De website is tot stand gekomen op initiatief van het Bouwstenen-platform in samenwerking met Aedes, de VNG en de MOgroep en in overleg met Opnieuw Thuis.

 

Op 3 december organiseert Bouwstenen haar jaarlijkse Najaarsbijeenkomst, waar dit onderwerp zeker aan bod zal komen. Ook zijn er die dag sessies over o.a. Transformeren naar sociale huurwoningen (voor vluchtelingen e.a.) en Big Data rond voorzieningenplanning. U bent van harte welkom.

 

Meer informatie

 

Tijdens de Najaarsbijeenkomst is dit onderwerp ook aan de orde, onder andere in een sessie over geo-informatie (lege ruimte om te wonen) en een sessie over transformatie van maatschappelijk vastgoed naar wonen.

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.