LinkedInYouTubeTwitter

Verkoop wil niet vlotten

OnderzoekVeel gemeenten willen van hun vastgoed af, maar met de verkoop wil het nog niet zo vlotten. Dat is één van de vele conclusies uit de Barometer Maatschappelijk Vastgoed 2015. De highlights op een rijtje.

 

De Barometer 2015 werd op 5 oktober 2015 gepresenteerd. Het onderzoek is gebaseerd op de input van 173 gemeenten die de vragenlijst geheel of gedeeltelijk hebben ingevuld. Over de kwaliteit van de benchmark (en daarmee met de resultaten) valt altijd veel te zeggen, en dat werd ook gedaan tijdens de presentatie op 5 oktober. Volgens Veuger geeft dat aan dat het vakgebied nog in de kinderschoenen staat. Hij nodigde de aanwezige wetenschappers uit maatschappelijk vastgoed actiever op de onderzoeksagenda te zetten.

 

De cover: Barometer Maatschappelijk Vastgoed 2015Panden te koop
Veel gemeenten hebben een overschot aan maatschappelijk vastgoed en willen uit kostenbesparing van dit vastgoed af. In 2014 stonden in Nederland gemiddeld 7,2 panden per gemeente in de verkoop en dat aantal stijgt. Het aantal panden dat daadwerkelijk wordt verkocht blijft hierbij achter (daling in 2014 van 44% naar 21% van hetgeen wordt aangeboden).
 

Weinig risicomanagement
Steeds meer gemeenten voeren beleid op maatschappelijk vastgoed, maar voor risicomanagement is nog weinig aandacht. Bijna de helft van de gemeenten heeft nog geen maatregelen genomen om zich tegen financiële risico’s te beschermen.

 

Veel zelf of via verzelfstandiging
Ruim 70% van de gemeenten geeft aan dat ze geen taken uitbesteden en dat ook niet van plan zijn te doen. Als gemeenten het uitbesteden van vastgoedtaken overwegen, wordt er hoofdzakelijk gedacht aan verzelfstandiging (NV, BV, stichting, corporatie) en steeds minder aan samenwerking met andere gemeenten. Beheer en exploitatie zijn taken die het meest worden uitbesteed.

 

Knelpunten en koplopers
Het ontbreken van een kostprijsdekkende huur is het meest genoemd als knelpunt bij het uitvoeren van maatschappelijke taken. Aan meer houvast voor de kostprijsdekkende huur wordt in Bouwstenen-verband gewerkt, o.a. door de gemeentelijke koplopers die in de Barometer worden genoemd. Zij delen hun ervaring tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen op 3 december 2015.

 

Meer informatie over de Barometer

 

Informatie van Bouwstenen

 

Deelnemers aan de Najaarsbijeenkomst op 3 december 2015 krijgen een exemplaar van die publicatie over de kostprijsdekkende huur mee naar huis. Aanmelden kan nog tegen een aantrekkelijke vroegboekkorting!

 

Op 29 oktober 2015 organiseert Bouwstenen in samenwerking met Pakhuis de Zwijger de bijeenkomst ‘Op zoek naar een (t)huis’; over hoe (onverkoopbaar?) leegstaand maatschappelijk vastgoed kan worden ingezet voor de maatschappelijke opgave rond vluchtelingen.

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.