LinkedInYouTubeTwitter

Terugkijken en vooruitzien

BoekenOp 5 oktober 2015 presenteerde Tom Berkhout de nieuwste editie van 'Taxatieleer vastgoed 2'. Joël Scherrenberg schreef een recensie voor ons. Taxeren is terugkijken én vooruitzien.

 

Het handboek Taxatieleer, waarvan de eerste druk in 1992 verscheen, is voor alle makelaars en taxateurs een onmisbaar onderdeel van de gereedschapskist. George ten Have heeft hiermee de standaard gezet voor de Nederlandse taxatiemarkt.

 

Nu met maatschappelijk vastgoed
De cover: Taxatieleer vastgoed 2Met de verschijning van het geheel vernieuwde tweede deel is er ook ruimte gemaakt voor de waardering van publiek c.q. maatschappelijk vastgoed. Taxeren is het schatten van de juiste waarde van een vastgoed op het moment van waardering. Daarin is maatschappelijk vastgoed niet anders dan elke andere soort vastgoed. Toch is er wel een belangrijk verschil. Bij wonen en bij commercieel vastgoed wordt de waarde vooral bepaald aan de hand van referenties. Bij maatschappelijk vastgoed ontbreken meestal de referenties en is er vaak ook sprake van incourant vastgoed.

 

Goed uitgelegd
Het handboek biedt ook voor de taxateur van maatschappelijk vastgoed handvatten om tot een juiste waardering te komen. De toe te passen methoden zoals de inkomstenbenadering en de kostenbenadering worden goed uitgelegd. De focus van de waardering ligt echter geheel op een waardering vanuit de huurwaarde welke al dan niet aan de hand van kengetallen of extrahering uit de jaarcijfers worden bepaald.

 

Waarde voor bedrijfsvoering onderbelicht
Een onderbelicht aspect bij het maatschappelijk vastgoed blijft de waardering vanuit de toegevoegde waarde van het vastgoed voor de bedrijfsvoering, ofwel de bedrijfswaarde methode. Overigens niet te verwarren met het bepalen van de bedrijfswaarde (= de waarde van de onderneming). Voor dit laatste wordt terecht verwezen naar de specialisten van business valuation.

 

Diverse soorten van maatschappelijk vastgoed kunnen worden benaderd als exploitatiegedreven vastgoed. De marktwaarde van het vastgoed kan vervolgens op een vergelijkbare methode worden vastgesteld als bijvoorbeeld recreatief vastgoed, brandstofverkooppunten en dergelijke.

 

Vakmanschap
Taxeren is en blijft vakmanschap en geen exacte wetenschap. De taxateur moet terugkijken naar zijn referenties en vooruitzien naar de mogelijkheden van het te waarderen object. Het handboek is daarbij een praktische en waardevolle gids in zijn zoektocht naar het beste antwoord. Hulde aan Tom Berkhout en Peter van Arnhem die samen met een team van specialisten de nalatenschap van George ten Have veilig hebben gesteld voor de volgende generatie taxateurs.

 

Joël ScherrenbergOver Joël

Deze recensie is geschreven door Joël Scherrenberg, taxateur (maatschappelijk) vastgoed en aan Bouwstenen verbonden als lid van het netwerk ‘Vaklui in vastgoed’.

 

Tijdens de Najaarsbijeenskomst van Bouwstenen, op donderdag 3 december 2015, zal uitgebreid worden ingegaan op de waarde van maatschappelijk vastgoed. We zien uw aanmelding graag tegemoet. De vroegboekkorting geldt tot eind deze maand.

 

Meer informatie

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.