LinkedInYouTubeTwitter

Wat is een basiliek?

Alles wordt andersDe Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen vindt dit jaar plaats in De Basiliek in Veenendaal; een MFA puur sang. Maar wat is dat eigenlijk een basiliek en wat kunnen we ervan leren? Een lesje geschiedenis van onze reisleider in Rome.

 

De oude Romeinen hadden voor publieke functies een zeer handig multifunctioneel gebouw; een basilica. De rechthoekige hal met zijbeuken was superpraktisch. Met gordijnen kon men hier aparte ruimtes in maken.

De oude Romeinse BasilicaVan alles te doen
Door zijn praktische vorm was de Romeinse basilica dé plek voor allerlei maatschappelijke activiteiten. Van handelsbeurs tot graanuitdelingen en belastinginning tot onderwijssessies door een rondtrekkende Griekse professor die altijd wel een hoekje vond om studenten te onderwijzen. Buiten waren er winkeltjes, geldwisselkantoren en natuurlijk de snackbar.

 

Publiekstrekker(s)
Maar de basilica’s werden vooral gebruikt voor het houden van rechtszaken. De pleidooien trokken veel publiek; advocaten waren de sterren van die tijd. Rond de basilica’s hingen altijd heel wat belangstellenden, of men speelde er spelletjes.

 

Flexibele wanden
Later werd de vorm van de basilica ook gebruikt als ontvangsthal voor de keizer en stond het model voor Christelijke kerken die afhankelijk van het aantal gelovigen, altijd op maat te gebruiken waren.

 

Kampioen hergebruik
De Romeinen waren ook kampioen hergebruik. De basilieken en andere gebouwen werden opgeknapt, aangepast, opnieuw opgebouwd en omgevormd tot kerken voor de groeiende groep christenen. Zo bleven veel antieke gebouwen bewaard.

 

Spannende plek
Voor ons is De Basiliek in Veenendaal een spannende plek vol dilemma's. Wat doen we met de enorme hoeveelheid oude kerken? Geen eigendom van gemeenten, wel geliefd bij de gemeenschap. Maar ook; hoe geven we in deze tijd vorm aan multifunctionele gebouwen. Moeten we ze afserveren of kunnen we toch nog iets leren van de oude Romeinen?

 

Dank en meer informatie
Met dank aan Sandrina Bokhorst van Persoonlijk Rome (gids en reisleider) voor haar Romeinse inspiratie. U kunt haar boeken voor een rondleiding door Rome.

 

Wilt u wat dichter bij huis inspiratie opdoen voor een basilica, moderne kerk of 'MFA nieuwe stijl'? En vakbroeders ontmoeten? Kom dan naar de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen. Op de speciale website vindt u meer informatie en de mogelijkheid u aan te melden. De aantrekkelijke vroegboekkorting geldt tot 1 oktober.

 

 Najaarsbijeenkomst 2015

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.