LinkedInYouTubeTwitter

Verduurzamen accommodaties

SportbvsRVO heeft een publicatie over het verduurzamen van sport-accommodaties uitgebracht. Verenigingen kunnen hiervoor ook subsidie krijgen. Hoe logisch zou het zijn een dergelijke regeling ook op te stellen voor besturen van scholen en gemeenschapshuizen.

 

In de publicatie ‘Verduurzamen van Sportaccommodaties’ staan diverse voorbeelden, waaronder zwembad Dijnselburg in Zeist en de Hanzehal in Zutphen. Ook wordt ingegaan op de aanpak in de gemeente Bronckhorst en bevat de publicatie achtergrondinformatie.

 

Verduurzamen sportaccommodatiesFinanciële mogelijkheden
Veel sportverenigingen hebben het financieel zwaar en missen investeringskracht. Daarbij is de energierekening relatief hoog. Energetisch zijn de gebouwen vaak niet al te best. Om de verduurzaming toch mogelijk te maken kunnen sportverenigingen, aangesloten bij NOC*NSF, gebruik maken van een subsidieregeling die sinds 1 september 2015 bestaat: 'Energiebesparing en verduurzaming sportaccommodaties'. Aanvragen kunnen worden ingediend vanaf 4 januari 2016.

 

Ook voor scholen en buurthuizen?
In de subsidieregeling voor sportaccommodaties wordt aangesloten bij de regeling voor het verduurzamen van woningen. In beide regelingen wordt het verduurzamen niet gezien als investeringsvraagstuk, maar als financieringsvraagstuk. Als je geen geld op de plank hebt kun je niet investeren, maar als iemand anders de investering op zich neemt, kunnen de maatregelen worden gefinancierd uit de besparing die het oplevert. Zoals wij de regeling lezen gaat deze worden uitgevoerd op en door dezelfde partijen als het Stimuleringsfonds voor de Woningbouw.
 
Snel starten
Hoe logisch zou het zijn een dergelijke regeling ook voor schoolbesturen op te stellen? Dit vraagt wel wat onderlinge afstemming tussen Ministeries, maar zou het werkveld flink vooruit helpen. Dan kan het balletje gaan rollen.
 
Eveline Botter van de gemeente Leiden, aanbrenger van deze suggestie: "Schoolbesturen hebben ook geen geld op de plank voor energiebesparing, zeker kleine scholen niet. Een regeling zoals bij sportverenigingen voor schoolstichtingen lijkt dan een logische. Dan hoef je niet de hele juridische contructie opnieuw uit te vinden en kun je snel starten."

 

We hebben de vraag voorgelegd aan diverse betrokken partijen en zijn benieuwd naar de reacctie.

 

Meer informatie

 

Bestanden

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.