LinkedInYouTubeTwitter

Vooruit met verduurzaming

Het is wachten op Den HaagOm beter vooruit te helpen met de doelstellingen uit het Energie-akkoord houdt Bouwstenen in samenwerking met de VNG, RVO en RWS een enquête onder bestuurders en professionals van gemeenten.

Om de doelstelling uit het Energieakkoord te behalen zal de energieconsumptie drastisch naar beneden moeten, ook in het publieke vastgoed (ruim 80 miljoen m²). Diverse gemeenten, scholen, zorgorganisaties en andere maatschappelijke organisaties zijn hiermee inmiddels aan de slag en er is nog meer te doen.

 

Informatiebehoefte

Om vaart te kunnen maken en gericht te kunnen ondersteunen wordt in de week van 6 tot 10 juli 2015 bij bestuurders en professionals van gemeenten geïnventariseerd welke informatiebehoefte zij hebben bij het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. Eerder was deze vraag al gesteld aan de deelnemers van de werkgroep verduurzaming (relatieve koplopers), maar de vraag is nu breder uitgezet.

 

Aansluiting bij hetgeen bekend is

Bij de vragen wordt aangesloten en voortgebouwd op de resultaten van de Barometer Fysieke Leefomgeving van de VNG en Royal HaskoningDHV (juni 2015); duidelijkheid over de kernvoorraad en voldoende kennis en vaardigheden blijken belangrijke randvoorwaarden te zijn voor het verduurzamen. Bij het analyseren van de resultaten wordt ook gekeken of de informatiebehoeften van gemeenten met een eigen vastgoedafdeling een andere is dan die zonder vastgoedafdeling zodat daar met de informatievoorziening goed op kan worden ingespeeld. 

 

Belangrijk agendapunt

Het verduurzamen van het maatschappelijk vastgoed is een belangrijk punt in de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2015; de samenwerkingsagenda voor partijen in het veld. Om  vaart te maken is meer nodig dan geld, techniek en goede voorbeelden, werd benadrukt tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen eind 2014. Betrokkenen proberen elkaar met kennis, ervaring en gezamenlijk optrekken vooruit te helpen, daarbij ondersteund door diverse andere organisaties actief op het gebied van duurzaamheid. Resultaten hiervan zullen tijdens de Najaarsbijeenkomst 2015 worden teruggekopppeld.

 

Meer informatie

Enquête verduurzamen gemeentelijk vastgoed:

 

Bouwstenen-activiteiten

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.