LinkedInYouTubeTwitter

Vpb-plicht komt eraan

Uit elkaar trekken en weer samenvoegenPer 1 januari 2016 krijgen gemeenten te maken met de vennootschapsbelasting. Hoe pakt dat uit voor het gemeentelijk vastgoed? Dido Westrik, fiscaal jurist, praat ons bij.

 

Dido zit goed in de materie. Hij is niet alleen als fiscaal adviseur werkzaam bij diverse gemeenten, maar zit ook in een landelijke VNG-werkgroep rond de Vpb-belastingpicht.

 

Oneerlijke concurrentie tegengaan
Dido Westrik, Fiscaliade
Dido Westrik: "De vennootschapsbelastingplicht overheidsondernemingen (Vpb-plicht) is in principe niet bedoeld om extra geld te innen, maar om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. De wetgeving wordt nu actief geïmplementeerd vanwege druk uit Europa. Het Rijk heeft € 100 miljoen aan opbrengsten begroot."

 

Toetsen op activiteiten-niveau
De toetsing van de Vpb-plicht vindt plaats op het niveau van de activiteiten van de gemeente. "Het is dus mogelijk dat een activiteit onderdelen van meerdere afdelingen of diensten omvat. Activiteiten dienen te worden getoetst op basis van het afbakeningsschema van de Belastingdienst, in lijn met de bestaande jurisprudentie."

 

Vastgoed toerekenen aan activiteit
Op basis van de regels van vermogensetikettering dient het vastgoed te worden toegerekend aan een activiteit. Bijvoorbeeld sportvastgoed bij sport of onderwijsgebouwen bij onderwijs. Dit hangt samen met de vraag hoe de gemeente haar activiteiten heeft georganiseerd. Wat er daarna overblijft aan vastgoed, zou je kunnen zien als een vastgoedbedrijf. De activiteit van het exploiteren van dit vastgoed dient zelfstandig getoetst te worden.

 

Voor de regels van vermogensbeheer kun je een parallel trekken door de vastgoedportefeuille binnen de Vpb-plicht te vergelijken met box 1 en 3 uit de Inkomstenbelasting (IB). Indien er normaal vermogensbeheer plaatsvindt, wordt het vastgoedbedrijf, zoals het er nu naar uit ziet, niet als Vpb-plichtige activiteit gezien.

 

Meerdere activiteiten in één gebouw
"Omdat je toetst op het niveau van de activiteit kunnen binnen een gebouw meerdere activiteiten plaatsvinden. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat binnen een sporthal ook een restaurant wordt geëxploiteerd. Indien de gemeente activiteiten uitvoert, dan dient beoordeeld te worden of de exploitatie van de sporthal één activiteit is (sport en restaurant) of meerdere activiteiten omvat. Hiervoor dient bekeken te worden in welke mate de activiteiten los van elkaar kunnen plaatsvinden."

 

Als een ander bedrijf of stichting de activiteit ontplooit (de sportkantine runt), dan voert de gemeente zelf geen activiteit uit (behalve het beheren van het vastgoed). De gemeente is dan voor de uitvoerende activiteit niet belastingplichtig. Het vastgoed dient binnen het eventuele vastgoedbedrijf wel te worden beoordeeld als activiteit.

 

Waarde economisch verkeer
Indien een pand in de vennootschapsbelasting wordt betrokken, dient deze te worden gewaardeerd op de waarde van het economisch verkeer. Te laag waarderen leidt tot een hogere boekwinst, eventuele lagere rentelasten en lagere afschrijvingen (en dus meer heffing van vennootschapsbelasting).

 

Meer informatie

 

Bouwstenen-activiteiten

  • Op 19 augustus komt Dido naar Amersfoort om zijn kennis te delen aan de hand van concrete cases in het maatschappelijk vastgoed. Zie hier het programma van deze workshop, waarin ook uw eigen casussen worden behandeld.
  • Op 9 september praten vaklui in vastgoed met elkaar over taxaties. Wilt u (al of niet als partner) komen kennismaken met deze groep Vaklui in Vastgoed, dan bent u van harte welkom. Wel aanmelden.
  • Financiële experts werken momenteel aan de uitwerking van de kostprijsdekkende huur. Ook de Vpb staat voor komende tijd op de agenda.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.