LinkedInYouTubeTwitter

Over kerk en kindcentrum

TransformatieAmbities voor een integraal kindcentrum kunnen (ook) in de bestaande voorraad worden gerealiseerd. Een mooi herbestemmingsvoorbeeld uit Leeuwarden waar school, buurt en kerk samengaan.

 

Het schoolgebouw aan de Carel Fabritiusstraat in Leeuwarden is sinds 1988 in gebruik door de Johan Willem Frisoschool van de Vereniging PCBO Leeuwarden e.o. De naastgelegen Pniëlkerk werd in 1925 gebouwd als Nederlands Hervormde Kerk. Het gebouw is in 2011 afgestoten nadat enkele kerkgemeenten bij elkaar introkken. De kerk stond sinds die tijd leeg en werd alleen ’s zondags gebruikt door pinkstergemeente Elim.

 

Dat kan anders…
IKC Johan Willem Frisoschool LeeuwardenIn 2013 besloot de Vereniging van Rechtzinnige Hervormden de kerk te verkopen omdat de exploitatiekosten te hoog werden. De Johan Willem Frisoschool kampte ondertussen met ruimtegebrek. Eén groep was al gehuisvest in de kerk, door verdere groei waren er drie extra lokalen nodig. De visie van PCBO om integrale kindcentra te realiseren sloot mooi aan bij de wens van de gemeente Leeuwarden om te komen tot meer integrale kindcentra. Gemeente en PCBO Leeuwarden sloten de volgende deal: PCBO zou de Pniëlkerk kopen en de gemeente zou de verbouwing betalen waardoor kerk en school geschikt worden gemaakt als IKC.

 

Na de definitieve koop van de kerk in januari 2014 stelden school, kinderopvang, ouders en gemeente gezamenlijk een visie op: ‘the journey of learning’. Deze visie is ruimtelijk vertaald.

 

Kind- en buurtcentrum met religieuze functie
In 2015 wordt het kerkgebouw geschikt gemaakt als IKC: er worden onderwijsruimten, BSO-ruimte, een speellokaal en multifunctionele ruimte in de kerk gemaakt en er komen doorgangen vanuit de school naar het kerkgebouw. Aan de buitenkant blijven een school en een kerk zichtbaar. Binnen wordt alles functioneel met elkaar verbonden. 

 

Mogelijk blijft Pinstergemeente Elim zondags kerkdiensten houden in de multifunctionele ruimte. Ook kunnen hier straks andere wijkactiviteiten gehouden worden. De planning is dat IKC Johan Willem Frisoschool in het schooljaar 2015/2016 haar deuren opent.

 

 

Meer informatie

 

Bouwstenen-activiteiten

  • Werkgroep Wegwerken van de Overmaat
  • Wethoudersbijeenkomst 23 maart: op 23 maart organiseert Bouwstenen samen met de VNG een bestuurdersbijeenkomst over de leegstandsaanpak door gemeenten, met o.a. wethouder Van Grootheest van Maastricht en burgemeester De Jong van Houten.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.