LinkedInYouTubeTwitter

Opbrengst zon-installaties herverdeeld

NiekNiek Daamen, projectleider verduurzaming gemeente Breda: “Op het NAC stadion in Breda liggen 1.944 zonnepanelen met een piekvermogen van 524,88 kWp. Deze installatie was aangesloten op één aansluiting op het elektriciteitsnet. In 2022 hebben we de zonnepanelen herverdeeld en zo de opgewekte energie beter op het verbruik in het stadion afgestemd.”

Beter zelf gebruiken

"Grootverbruikers kunnen niet salderen. Daarom loont het al snel om dit te doen", legt Niek uit. "Ook al omdat de terugleververgoeding steeds lager wordt. Daarom hebben we in 2022 besloten om de helft van de zonne-installatie, 972 stuks, van de aansluiting af te halen, en terug te laten leveren op een andere aansluiting van het stadion. Het stadion beschikt namelijk over meerdere aansluitingen en meerdere huisnummers.”

Knip gemaakt voor keuken en koeling

Zo wordt een deel van de opgewekte stroom die eerst werd gebruikt en teruggeleverd via de aansluiting van huisnummer 3, waar ook de veldverlichting op zit, nu gebruikt voor de keuken en de koeling op huisnummer 9. Onderstaande plaatjes laten zien wanneer de 'knip' is gemaakt:

Tabel 1
Tabel 2

Niek: "Je ziet op het eerste plaatje van huisnummer 3 duidelijk dat midden zomer, het moment waarop de 'knip' is gemaakt, het terugleveren op deze aansluiting is gehalveerd. Op het tweede plaatje met het verbruik en de teruglevering van huisnummer 9, zie je de andere kant van de 'knip', met een duidelijke daling in het energiegebruik vanaf het net.”

In drie jaar terugverdiend

"Het herverdelen kostte € 35.000 exclusief btw. De destijds geraamde energiebesparing door een betere match tussen het verbruik en de opgewekte energie was € 10.000 per jaar. Of deze opbrengst in de praktijk ook gehaald wordt, kan ik niet beoordelen. De energierekening wordt betaald door de gebruiker van het stadion en hangt ook af van de zon, het weer en de schommelingen in het energiegebruik."

Ook voor sporthal en zwembad

Een dergelijke oplossing kan ook worden toegepast bij bijvoorbeeld een zwembad in de buurt van een sporthal met een overcapaciteit aan zonnepanelen op het dak. "Ook dan kan je goed uitruilen", zegt Niek. “Mogelijk kan je een veld zonnepanelen van de huidige aansluiting afhalen en bekabelen naar de aansluiting van het zwembad. Belangrijk is wel om hier de netbeheerder bij te betrekken en te kijken naar de gevolgen voor eventuele prestatiesubsidies.”

Positief effect netcongestie

De oplossing pakt positief uit in het kader van de netcongestie. Alle energie die direct zelf wordt gebruikt, belast het elektriciteitsnet niet. Mogelijk een argument voor de netbeheerder om aan deze constructie mee te werken. Als het om meerdere aansluitingen (adressen) van een eigenaar gaat, is het eenvoudig te organiseren. Als het om verschillende eigenaren gaat, moeten zij juridisch e.e.a. regelen. Je kunt daarbij denken aan een huurcontract (voor de panelen), leveringsovereenkomst (tussenmeter) of een energiecoöperatie zoals bij Local4Local. Welke van deze constructies toegestaan en handig zijn, is bij ons (nog) niet helder. Vraag voor juristen.

 

 

Meedoen? Dat kan. 

Benieuwd naar meer lokale oplossingen om energie te besparen? Op 26 maart geven we een online bijeenkomst voor partners over netcongestie. Je kunt je hier nog aanmelden.

 

Nog geen partner? Bel voor de mogelijkheden naar 033 258 4337 of stuur een e-mail naar info@bouwstenen.nl.

Image
Yes you can petrol

Meer info

  • Bericht: Geen aansluitingen meer (Bouwstenen, 27 februari 2024)
  • Webinfo: Netcongestie
  • Webinfo: Zonnepanelen

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.